"Південний потік" - недружній крок щодо України?

Четвер, 21 травня 2009, 09:19

Уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський розцінює активізацію дій Росії за проектом "Південний потік" як недружній крок по відношенню до України.

Про це він заявив у середу на прес-конференції в Києві, повідомляє агентство "УНІАН".

"На мою думку, активізацію дій Російської Федерації (за проектом "Південний потік") не можна розцінювати як дружній крок до українського народу в цілому", - сказав він.

При цьому Соколовський висловив думку, що оптимальний і економічно доцільний шлях транспортування російського газу на захід - це через газотранспортну систему України.

Реклама:

"Якщо рішення Російської Федерації зводиться до того, щоб лише обійти Україну, то це відповідає цій тезі (недружній крок по відношенню до України)", - додав він.

Як повідомлялося, 18 травня міністр енергетики Росії Сергій Шматко заявив, що його країна виключає можливість відмови від будівництва газопроводу "Південний потік" натомість на розширення пропускної потужності газотранспортної системи України.

15 травня у Сочі російська компанія "Газпром" уклала угоди з газовими компаніями Болгарії, Греції і Сербії про створення спільних підприємств для організації будівництва газопроводу "Південний потік" через території цих країн.

Також відбулося підписання другого доповнення до Меморандуму про взаєморозуміння від 23 червня 2007 року про подальші кроки з реалізації проекту "Південний потік" між "Газпромом" і італійською компанією Eni.

Проект "Південний потік", реалізацію якого вестимуть російський держмонополіст "Газпром" і італійський концерн Eni, передбачає прокладання підводної частини газопроводу протяжністю 900 км від російської компресорної станції "Берегова" у Краснодарському краї до болгарського узбережжя.

Далі одна з двох гілок наземної частини трубопроводу проляже територією Болгарії і Греції та через Адріатичне море - до Італії. Маршрут другої гілки поки що не визначений.

"Газпром" оцінює будівництво газопроводу "Південний потік" у 19-24 млрд. євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!