Зрозуміти значення енергозбереження допомогла... криза

Субота, 4 квітня 2009, 16:45

Криза змусить українську промисловість перейти на енергозберігаючі технології.

Таку думку висловила голова Комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська в інтерв'ю агентству "УНІАН".

"На нинішній момент ми дикуни в енергозберігаючих технологіях. Впродовж останніх 17 років у нас з усіх металургійних підприємств тільки Алчевський меткомбінат запустив когенераційне устаткування. Решта працюють на дідівських методах. Та й взагалі виробники до енергозбереження ставляться по-радянськи. За принципом - жарко взимку, відкрив кватирку", - зазначила депутат.

На її думку, тут потрібно змінювати ментальний і законодавчий підходи до питання.

Реклама:

Королевська вважає, що у вітчизняної промисловості є вибір - або вона робить серйозну реконструкцію промисловості, або буде останнім "паровозом".

"Інакше ми ніколи не будемо конкурентноздатними", - зазначила вона.

Що стосується конкретних кроків, то Королевська повідомила, що Кабміном розроблено окремий законопроект з оподаткування й впровадження альтернативних джерел енергії.

Також підготовлено низку програм з використання теплових насосів, газометану.

Після поїздки прем`єр-міністра Юлії Тимошенко Японія дала згоду на інвестиції в енергозберігаючі технології України.

"Крім того, ми маємо свій колосальний внутрішній потенціал. Наприклад, завод Малишева робить котли, які за своїми технологічними показниками можуть конкурувати з європейськими. І багато-багато інших", - наголосила депутат.

За її словами, разом з кризою прийшло розуміння дірки в енергобалансі.

"Я завжди вважала, що уряд повинен задавати тон, оголяти проблему, прописувати кроки її вирішення. Впевнена, що якби сьогодні всі антикризові заходи, які розробляє уряд, тут же, в режимі он-лайн впроваджувалися, то Україна жила б у зовсім іншій ситуації", - сказала Королевська.

"Але, на жаль, процес гальмування, який має місце по вертикалі роботи всієї державної машини, перешкоджає достатній ефективності роботи уряду", - зазначила вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: