Автономне опалення складе конкуренцію нинішнім тепломережам?

Вівторок, 28 квітня 2009, 09:16

Асоціація теплотехнічних компаній України (АТКУ) розробила національну програму сприяння впровадженню автономного опалення "Тепло в кожен дім".

Про це на брифінгу у понеділок заявив голова АТКУ Володимир Яковенко, повідомляє агентство "УНІАН".

За його словами, для впровадження програми необхідно зняти заборону на підключення автономного поквартирного опалення, спростити процедуру переходу від централізованого на автономне опалення, ввести пільгове дворічне кредитування населення державними банками.

Яковенко зазначив, що в умовах браку державних коштів на модернізацію централізованої системи опалення - а на це необхідно щорічно 30-50 млрд. гривень - перехід на автономне опалення дасть можливість залучити 3 млрд. гривень від населення, оскільки вартість встановлення системи автономного опалення для середньої квартири становить 10 тис. гривень.

Реклама:

За даними АТКУ, близько 300-500 тис. осіб в Україні хочуть перейти від централізованого опалення до автономного. При цьому введення програми допоможе заощадити 3-5 млрд. кубометрів природного газу.

Голова АТКУ пропонує створити при Кабінеті міністрів науково-технічну раду з впровадження цієї програми.

Передбачається, що програма буде допрацьована й представлена на початку літа цього року.

"З появою конкурента у теплокомуненерго з`явиться стимул для модернізації", - додав він.

У свою чергу виконавчий директор Альянсу "Нова енергія України" Павло Качур зазначив, що кожне місто має визначити з економічної позиції зони, де подача центрального опалення неефективна, це й буде поле діяльності для альтернативного опалення.

Він додав, що існує низка технічних проблем для впровадження автономного опалення.

Серед них - необхідність перекладання газових інженерних мереж, а також зміни введення холодної води. При цьому необхідно враховувати й викиди чадного газу в атмосферу.

На його думку, існуючі принципи фінансування житлово-комунальної галузі не працюють тому, що дотації на компенсацію різниці в тарифах "стимулюють тих, хто веде нечесну економічну політику на ринку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!