Наповнення Стабфонду за рахунок Григоришина і Коломойського під загрозою

П'ятниця, 24 квітня 2009, 10:34

Плани уряду щодо наповнення стабілізаційного фонду за рахунок продажу держпідприємств зриваються.

В умовах кризи держава не може продати навіть ті активи, на які раніше робила найбільшу ставку. Зокрема, Фонд держмайна переносить вже другі поспіль біржові торги з продажу блок-пакетів акцій енергопостачальних компаній.

Минулої середи ФДМ не зміг продати 25% "Полтаваобленерго". У четвер не відбулися торги щодо 25,02% "Прикарпаттяобленерго", пише видання "Дело".

Причина - на участь в обох конкурсах не зареєструвався жоден претендент. Однією з головних причин зриву біржових торгів експерти та учасники ринку називають високу початкову ціну пакетів акцій.

Реклама:

Стартову вартість частки "Полтаваобленерго" держава оцінила в 307,7 мільйона гривень, "Прикарпаттяобленерго" - в 230,8 мільйона.

За оцінкою аналітика Astrum Яна Липчинського, нинішня ринкова вартість блок-пакета обленерго нижче як мінімум вдвічі.

Хоча в порівнянні з минулим роком (тоді ФДМ вже намагався продати акції енергокомпаній) стартова ціна держакцій була і так знижена вдвічі, важливу роль у приватизації обленерго відіграє і те, що в акціонерному капіталі кожного з них, крім держави, присутні як мінімум дві групи - "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина і "Приват" Ігоря Коломойського.

Як Григоришин, так і Коломойський володіють блокпакетами в цих енергокомпаніях і зацікавлені в отриманні повного контролю над ними. ФДМ робив ставку на це, розраховуючи, що в ході торгів інвестори, конкуруючи, значно підвищать ціну держпакету.

Однак, як розповів виданню один з обізнаних учасників ринку, Григоришин і Коломойський вирішили уникнути підвищення і без того, на їх погляд, високої ціни акцій.

"Між ними існує домовленість про те, хто у кого держпакет викупить (всього в цьому році держава виставляє на продаж акції шести енергокомпаній)", - зазначив співрозмовник.

При цьому, зриваючи проведення торгів, представники фінансово-промислових груп намагаються домогтися зниження стартової вартості акцій.

Можливість домовленості між Григоришиним і Коломойським допускає і аналітик інвесткомпанії "Сократ" Сергій Невмержицький. Він відзначає, що з боку "Енергетичного стандарту" є інтерес до збільшення своєї частки в енергокомпаніях.

Тому ігнорування групою біржових торгів можна пояснити небажанням платити "вище ринку". Хоча стартова ціна пакетів енергокомпаній і завищена в порівнянні з ринковою вартістю, вона, на думку аналітика, нижче справедливої.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: