Банки застерігають законотворців від руйнації банківської системи

Понеділок, 23 березня 2009, 11:05

Банки вважають, що зміни в законодавстві можуть призвести до руйнації банківської системи України та поглиблення кризових явищ в економіці в цілому.

Про це йдеться в повідомленні Українського кредитно-банківського союзу (УКБС).

Зокрема, проектом закону "Про захист майнових прав громадян у період виходу економіки України зі стану фінансової кризи", який знаходиться на доопрацюванні в комітеті Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності передбачено запровадити мораторій на звернення стягнення на предмет застави чи іпотеки в разі, якщо предметом застави чи іпотеки є житлова нерухомість, в якій постійно проживають громадяни.

При цьому, проектом не передбачено за рахунок чого задовольнятимуться  законні вимоги кредиторів щодо повернення наданих боржникам коштів. 

Реклама:

Експерти УКБС вважають проект Закону неприйнятним в такій редакції, оскільки він не містить уточнення категорії позичальників, які матимуть право на пільгові умови обслуговування заборгованості, а також чіткі критерії компенсації банкам завданих збитків у результаті відстрочки платежів та заборони стягнення.

"Проект Закону по суті не вирішить проблем між банками і позичальниками, а лише відстрочить їх та в подальшому призведе до погіршення фінансового стану як фізичних осіб, так і окремих банків та банківської системи в цілому", - зазначається в повідомлені.

В УКБС зазначають, що в проекті закону не зазначено, якими є зобов'язання громадян щодо погашення своєї кредитної заборгованості після завершення кризового періоду, а самі терміни накладення мораторію чітко не визначено.

Додатковим негативним аспектом ексеперти називають те, що закріплення у законі заборони на відчуження застави може спровокувати необґрунтовані масові неплатежі фінансово спроможних позичальників.

На переконання Асоціації, запропонований проект обмежує законні права і вимоги кредиторів щодо повернення наданих боржникам коштів. Оскільки порушення зобов'язань позичальників перед банками унеможливить виконання їх зобов'язань перед депозиторами та кредиторами.

"Фактично, розробники законопроекту прагнуть вирішити проблеми позичальників за рахунок вкладників банків", - наголошується в прес-релізі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: