Гроші втрачають через поточні рахунки

Середа, 3 грудня 2008, 08:43
 

Відповідно до звітності Асоціації українських банків (АУБ), у жовтні населення зняло більше 6 млрд. грн., тоді як обсяг термінових депозитів через девальвацію гривні навіть збільшився на 864 млн. грн.

Банкіри сподіваються, що надалі кошти на поточних рахунках будуть тільки зростати, тому що населення вже почало залишати на них частину знятих з депозитів грошей, пише видання "Комерсант-Україна".

Втім, зростання усього депозитного портфелю почнеться тільки у випадку стабілізації курсу гривні.

За даними АУБ, населення зняло з рахунків 5,893 млрд. грн. Однак відтік коштів практично не торкнувся термінових депозитів.

Реклама:

В умовах дії з 13 жовтня заборони Нацбанку на дострокове вилучення депозитів обсяг строкових вкладів фізичних осіб у банках виріс на 864,261 млн. грн.

Масовий відтік коштів торкнувся поточних рахунків: вкладники забрали 6,758 млрд. грн. Гроші знімалися з рахунків майже у всіх банках: з кредитних установ, що входять до топ-20 за розміром портфелю депозитів населення, зростання на поточних рахунках показали тільки "Укрексімбанк" і "Форум".

Через масове зняття готівкових коштів у багатьох банків знизилися пасиви. Активніше всього фізичні особи забирали гроші з "Райффайзен Банк Аваль" (-1,176 млрд. грн.), але болючіше всього цей процес вдарив по "Укрсоцбанку", який втратив 12,4% депозитів (-952,068 млн. грн.). Трійку замикає "Ощадбанк" (-836,243 млн. грн.).

"Раніше люди тримали зарплати на поточних рахунках, а зараз знімають їх і намагаються купити валюту",- пояснює заступник голови правління "Ощадбанку" Олександр Грішко.

За словами банкірів, кошти знімалися й з термінових рахунків, а збільшення їхніх обсягів - згідно із статистичними даними, до 150,86 млрд. грн. - відбулося в основному за рахунок девальвації гривні в жовтні на 18,5% (у валюті номіновано 41,6% депозитів фізичних осіб).

Більшість банкірів стверджують, що в листопаді населення почне повертати гроші в банки, але не на термінові депозити, а переводити їх на рахунки на вимогу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: