Автомобілі загальмували зниження імпорту

Понеділок, 1 грудня 2008, 11:14
 

Національний банк повідомив, що в жовтні, незважаючи на економічну кризу, імпорт товарів в Україну скорочувався більш низькими темпами, ніж експорт.

За оцінками експертів, ця тенденція не буде тривалою, тому що високі темпи зростання імпорту в жовтні були спровоковані ажіотажними покупками громадян, якы вилучили з банків свої депозити, повідомляє видання "Комерсант-Україна". 

Згідно із звітом,  в жовтні було зафіксоване рекордне негативне сальдо поточного рахунка платіжного балансу - 1,9 млрд. дол., за десять місяців воно склало 10,5 млрд. дол., або 6,5% від ВВП.

До такого негативного результату призвели великі виплати дивідендів за прямими іноземними інвестиціями (за вересень-жовтень - на суму 880 млн. дол., або 47% їхнього обсягу з початку року) і більше зниження обсягів експорту в порівнянні з імпортом.

Реклама:

За жовтень експорт товарів скоротився на 1 млрд. дол. - до 5,7 млрд. дол., тоді як ще в липні він складав рекордні 7,7 млрд. дол. У той же час імпорт товарів зменщився усього на 642 млн. дол. - до 7,4 млрд. дол., а темпи його зростання виявилися усього на 3,5% нижче зростання експорту - 30,5%.

За підсумками десяти місяців темпи зростання імпорту (+53,5% - до 73,8 млрд. дол.) випереджали зростання експорту (+48% - до 59,9 млрд. дол.).

У Нацбанку акцентують увагу на тому, що лідером експорту й імпорту виявилася продукція агропромислового комплексу - зростання на 76,4% і 68% відповідно.

Активніше вивозили зерно і соняшникову олію, а завозили - м'ясо, олію, цитрусові і рибу. У жовтні аграрна продукція забезпечила майже половину з 30,5-процентного зростання експорту.

Постачання продукції металургії знизилися на 20,5%, хімічної промисловості - на 19,4%, машинобудування - на 13,9%.

У структурі імпорту (темпи знизилися до 27% у порівнянні з 66% у вересні) відзначене скорочення за всіма статтями, крім продукції агропромислового комплексу і легкових автомобілів.

За оцінкою експертів, жовтневі темпи зростання імпорту, що виявилися вище, ніж очікувалося, були викликані нестабільністю в банківській сфері і різким коливанням курсу гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!