ПФТС досяг чергового мінімуму. ОНОВЛЕНО

Четвер, 23 жовтня 2008, 18:44

За результатами торгів у четвер, 23 жовтня, індекс ПФТС знизився на 6,03%, досягши рівня в 248,97 пунктів.

За всіма цінними паперами, включаючи корпоративні облігації й ОВДЗ, було укладено 169 угод. Обсяг торгів склав 129 млн. грн.., з них 13 млн. грн. - на ринку акцій.

Більш широкий індекс українського фондового ринку UAI-50 (Український Зважений Індекс), зафіксував падіння на 12,07%, зупинившись на 24,86 пунктах, повідомляє FundMarket.

При цьому цей четвер нагадував панічні продажі початку жовтня: припинення торгів з декількох емітентів і чергове закриття на якийсь час платформи ПФТС.

Реклама:

Найбільше зниження зафіксоване в металургії (-12,82%). Такому сильному падінню сприяли як загальні негативні фактори в цій сфері, так і корпоративні новини.

Серед них: і невідповідна дійсності інформація Віктора Януковича про закриття найбільшого металургійного підприємства ММК ім. Ілліча в країні, і повідомлення про можливу виплату дивідендів компанією "Азовсталь".

У прес-службі Маріупольського меткомбінату повідомили, що інформація про зупинку заводу дійсності не відповідає: "Комбінат працює так само, як і тиждень назад. В половину потужності, але працює", - була отримана відповідь.

Слід зазначити, що, і важкий стан металургійної галузі в Україні, і можлива виплата дивідендів компанією "Азовсталь" роблять сильний тиск на вартість її акцій. Сьогодні торги за акціями підприємства припинялися двічі.

Коментуючи ситуацію, начальник торговельного відділу ФК "Автоальянс-інвест" Анатолій Шевчук відзначив, що "виплата дивідендів знизить оборотні кошти ВАТ і негативно вплине на капіталізацію компанії. У результаті ліквідність акцій зменшиться".

Нагадаємо, що очікувана сума виплат дивідендів складає близько 1 млрд. доларів, що є прибутком за останні 4 роки. Акції ВАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" втратили за підсумками торгів -28,03% у 24 угодах.

Серед інших емітентів, акції яких понесли найбільші втрати, варто виділити ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" (-19,30%), ВАТ "Стаханівський вагонобудівний завод" (-25,93%), ВАТ "Ясинівський коксохімічний завод" (-56,04%), ВАТ "Азовзагальмаш" (-45,45%).

У плюсі закінчили цей день: "Укрнафта" (+3,24%), ВАТ "Пивобезалкогольний комбінат "Славутич" (+10,00%), Дніпропетровський трубний завод (+15,38%).

Примітно, що усе більше підприємств записуються в список з ціною на акції нижче номінальної. Так, по ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" акції компанії закрилися на позначці нижче 54% від номінальної вартості.

Найбільші обсяги за угодами було зафіксовано по цінних паперах "Центренерго", якими наторгували 4,8 млн. грн.

Міжнародні ринки в ході торгів у четвер нічим новим порадувати не змогли. Європейські ринки закрилися зниженням приблизно на 2%, а російські ММВБ і РТС упали на 4,66% і 4,39% відповідно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!