НБУ запропонує населенню свої депозитні сертифікати

Четвер, 23 жовтня 2008, 08:57
 

Нацбанк України (НБУ) найближчим часом має намір запропонувати населенню свої депозитні сертифікати, щоб при їхній допомозі скоротити обсяг наявних поза банками.

Про це в середу на прес-конференції заявив голова НБУ Володимир Стельмах.

"Ми збираємося вийти із своїми сертифікатами до населення, щоб залучати готівку", - сказав він журналістам.

За його словами, такий крок необхідний в умовах недостатньої довіри українців до банківських установ країни: точна дата початку розміщення сертифікатів поки невідома, оскільки йде узгодження різних деталей цього проекту, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Реклама:

При цьому він пояснив, що зростання обсягу готівки у грошовій масі підігріває попит готівкову іноземну валюту і на товари широкого вжитку, що веде до прискорення інфляції.

За його даними, частка готівки поза банками в грошовій масі зараз складає понад 32%, тоді як її оптимальне значення 25-27%.

Голова НБУ повідомив, що центральний банк буде залучати до розміщення своїх депозитних сертифікатів комерційні банки, що будуть їх продавати від імені НБУ.

Говорячи про участь держбанків у цьому проекті, він повідомив, що найбільш логічною була би реалізація сертифікатів Нацбанку для населення через установи державного "Ощадбанку", регіональна мережа якого включає близько 6 тис. пунктів продажу.

Разом з тим, за його оцінкою, ця кредитно-фінансова установа може бути не зацікавлена в цьому, оскільки запропонований Нацбанком відсоток, можливо, виявиться вище, ніж по залученнях "Ощадбанку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: