Українці заборгували 424 мільярди

П'ятниця, 27 червня 2008, 16:20

Борги українців у цілому становлять 424 млрд. грн. При цьому однією з найістотніших залишається заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг.

На початок травня вона хоч і зменшилася на 5%, але склала 7,772 млрд. грн, зазначають експерти газети "Комментарии", повідомляє "УНІАН" .

Видання з посиланням на ГоловКРУ пише, що минулого року вітчизняні комунальні підприємства відключили від теплопостачання 4 тис. боржників, а 65,7 тис. абонентам (2%) за борги перекрили воду.

У доповіді ГоловКРУ наголошується, що існуючі технології не дозволяють позбавляти комунальних послуг більшість боржників.

Реклама:

"Таким чином, на сьогодні відсутній дієвий механізм, який міг би забезпечити повноту розрахунків. Тим паче, якщо врахувати, що мораторій на стягнення пені за невчасну сплату комунальних послуг був введений ще у 1996 році. І діятиме до повного погашення боргів за зарплатнею. А вони, здається, взагалі незламні. За даними Держкомстату, на 1 квітня їх сума склала 692,4 млн. грн.", - пише видання.

Серед фінансових установ найбільше українці позичали в банків. За даними Нацбанку, кредитування фізосіб у 2007 році зросло на 97,8%, перевищивши 155,54 млрд. грн. На кінець минулого року сума кредитів, виданих кредитними союзами, досягла 4,5 млрд. грн., збільшившись порівняно з 2006 роком на 74% (2,6 млрд. грн.).

Дрібнішими сумами громадяни розживалися в ломбардах, позичивши в них у цілому понад 1,4 млрд. грн.

"Утім, найголовнішим провокатором, який штовхає українців до боргової ями, залишається влада. Саме вона з року в рік збільшує державний борг, який у результаті лягає на кожного громадянина", - пише видання.

Згідно з інформацією Міністерства фінансів, станом на 30 квітня цього року прямий і гарантований борг України становив трохи більше 17, 606 млрд. дол., або 88, 911 млрд. грн.

Найближчим часом Мінфін має намір вийти на зовнішній борговий ринок і залучити ще 0,5 млрд. дол. для фінансування бюджетного дефіциту. "В результаті, всі позичені кошти ляжуть на плечі майбутніх поколінь", - зазначає газета.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!