Фірташ переконує Тимошенко, що не має до Vanco навіть інтересу

Понеділок, 2 червня 2008, 12:26

Чергове твердження прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про причетність співвласника швейцарського газового трейдера RosUkrEnergo Дмитра Фірташа до компанії Vanco Prikerchenska Ltd, що планувала розробляти український шельф Чорного моря в рамках угоди про розподіл продукції, не відповідає дійсності, заявляє Фірташ.

"Ніколи Group DF чи Д.Фірташ персонально, прямо чи опосередковано, не мали ніякого прямого чи опосередкованого інтересу в Vanco Prikerchenska Ltd або Integrum Technologies Ltd або будь-яких інших компаніях, пов'язаних з Vanco", - говориться у понеділок в прес-релізі Фірташа й Group DF, яка об'єднує його активи.

Як зазначив голова Group DF Роберт Шетлер-Джонс (Robert Shetler-Jones), група стурбована тим, що незважаючи на зроблені раніше нею категоричні заяви про непричетність до Vanco, прем'єр-міністр наполегливо продовжує робити ці некоректні і необґрунтовані твердження.

За його словами, Group DF підтримує заяву посла США Вільяма Тейлора в цьому зв'язку про необхідність для українського уряду дотримуватися умов контрактів і правил бізнесу, повідомляє, - "Українська правда".

Реклама:

Як відомо, Україна оголосила конкурс на право укладання угоди про розподіл продукції (СРП), видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки в грудні 2005 року. Переможцем конкурсу в квітні 2006 року була визнана Vanco International, 100%-а дочірня компанія Vanco Energy Company (США). Процес узгодження проекту СРП тривав більше року.

Уряд у жовтні 2007 року схвалив проект СРП, який було підписано 19 жовтня в присутності президента Віктора Ющенко. Потім Vanco International переуступила права по СРП компанії Vanco Prykerchenska, якій 5 грудня 2007 року Мінприроди видало ліцензію на геологічне вивчення, дослідно-промисловий і промисловий видобуток нафти, газу і газоконденсату в межах Прикерченської ділянки.

Після зміни уряду Мінприроди анулювало даний спецдозвіл 25 квітня поточного року, а також залучило юридичну компанію Barlow Lyde&Gilbert LLP (Великобританія), яка у даний час проробляє правові наслідки для України від розірвання СРП.

Потім наприкінці травня Кабмін ухвалив розпорядження про припинення дії СРП із Vanco International Limited. Крім того Тимошенко заявила про причетність до компанії українських бізнесменів Рината Ахметова і Дмитра Фірташа, а також неназваних високопоставлених чиновників.

Віце-президент Vanсo Energy Company, член ради директорів Vanco Prykerchenska Джеф Мітчелл заявив, що компанія звернеться в міжнародний арбітраж, якщо розбіжності з урядом України не вдасться розв'язати у ході переговорів.

Президент Віктор Ющенко зажадав від уряду призупинити дію рішення про анулювання ліцензії і продовжити переговори з інвестором.

Загальна площа Прикерченської нафтогазоносної ділянки 12,96 тис. кв. км. Глибина моря в її межах - від 300 до більш ніж 2 тис. м. Щільність ресурсів вуглеводнів (Д+С2+С3), за попередніми українськими оцінками, складає 30 тис. тонн умовного палива на 1 кв. км, а їх загальний обсяг оцінюється в 10,8 млрд куб. м. Буріння на території ділянки не проводилося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!