Де-юре в Україні немає монополізму компанії Ахметова - експерт

Четвер, 3 квітня 2008, 11:38

Аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Євген Черв'яченко заявив, що явного монополізму на українському ринку залізорудної сировини немає.

"Де-юре монополізму на українському ринку залізорудної сировини немає", - заявив Черв'яченко.

Він додав, що АМКУ, видаючи дозволи компанії Metinvest B. V (Нідерланди) на концентрацію контрольного пакета акцій Інгулецького ГЗК, підтвердив відсутність монополізації на ринку ЗРС.

Черв'яченко підкреслив, що говорити про монополізацію ринку ЗРС не доводиться, оскільки завжди існує можливість його імпортувати за нинішнього високого рівня глобалізації цього ринку у світовому масштабі.

Реклама:

Аналітик також додав, що вважає економічно обґрунтованим зростання цін на ЗРС, у тому числі й в Україні.

"Я думаю, що зростання цін на сировину сьогодні неминуче. Увесь світ підвищує ціни - на спотовому ринку вони давно перевищили минулі історичні максимуми", - зазначив Черв'яченко.

Він підкреслив, що орієнтир для виробників - досягнута в лютому домовленість найбільшого у світі виробника ЗРС -бразильської Vale - із трьома провідними сталевиробниками Азії - Nippon Steel Corp., JFE Holdings Inc. і POSCO - про підвищення з 1 квітня ціни на руду на 65%.

Кабмін рекомендує АМКУ провести розслідування заяв металургійних підприємств про необґрунтоване підвищення цін на ЗРС.

12 березня металургійний комбінат ім. Ілліча (Маріуполь, Донецька область) заявив про необґрунтоване підвищення цін на ЗРС.

Потім "Метінвест Холдинг" домовився з корпорацією "Індустріальний союз Донбасу" (Донецьк), меткомбінатом "Запоріжсталь" і ММК ім. Ілліча про збільшення з 1 квітня цін на ЗРС, яку він постачає.

У вересні 2007 року АМКУ дозволив Metinvest B. V сконцентрувати понад 50% акцій найбільшого виробника залізорудного концентрату ІнГЗК, установивши, що така концентрація не призведе до монополізації відповідних ринків ЗРС.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: