Тимошенко хоче вмовити супермаркети тримати ціни

Четвер, 3 квітня 2008, 10:55

У четвер прем'єр-міністр Юлія Тимошенко проведе екстрену нараду з виробниками продуктів харчування і великими торговельними мережами.

Мета зустрічі - оперативно зупинити стрімке підвищення цін.

Попередня інформація Держкомстату про те, що інфляція в березні не зменшила темпів і за підсумками року може перевищити 20%, змусила прем'єра піти на крайні заходи.

Влада обіцяє низку поступок операторам ринку, натомість уряд вимагає залишити до вересня ціни, що встановилися на 1 квітня, пише видання.

Реклама:

Якщо сторони не домовляться, уряд збирається боротися з інфляцією за допомогою масованого ввозу імпортного продовольства.

Для контролю цін Кабмін має намір уже в четвер підписати меморандум про взаєморозуміння з виробниками продуктів харчування.

Такий документ запропоновано всім галузевим об'єднанням - виробникам цукру, хліба, молока і рослинної олії.

Директор департаменту розвитку ринків Мінагрополітики Анатолій Розгон підтверджує, що Кабмін хоче, щоб ціни на всі продукти харчування залишилися на рівні першоквітневих. Цей мораторій повинен протривати до вересня.

Крім виробників, у лави борців із інфляцією Тимошенко хоче залучити і супермаркети. За інформацією видання, на зустріч із прем'єром запрошено керівництво мереж "Екомаркет", "Велика Кишеня", "Метро Кеш Енд Керрі", "Білла", "Фуршет".

Представник торговельної мережі "Екомаркет" Олексій Федорчук відзначив, що "не можливо втримати ціни на тому ж рівні до 1 вересня".

За його словами, у робочому варіанті тексту меморандуму торговельні мережі зобов'язані тримати націнку на рівні 10%. А списку продуктів, на які вона повинна бути встановлена, Кабмін ще не надав.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд прогнозує в Україні в 2008 році інфляцію на рівні 20-22%.

"Дєло"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: