Тимошенко змусить "Нафтогаз" розрахуватися без контрактів

Середа, 5 березня 2008, 11:12

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що зобов'яже "Нафтогаз України" розрахуватися за спожитий у цьому році газ навіть за відсутності контрактів і актів звіряння.

"Ми зобов'яжемо "Нафтогаз" розрахуватися на базі постанови уряду, яка дозволить вийти із ситуації, нав'язаної Україні щодо газу", - сказала Тимошенко на засіданні уряду.

"Ми ухвалимо таку постанову, яка була при врегулюванні ситуації за жовтень, листопад і грудень", - додала вона.

За словами прем'єра, "здійснюється тиск на уряд і Україну з тим, щоби зберегти всі тіньові корупційні моделі в газовій сфері".

Реклама:

Водночас Тимошенко попередила про кримінальну відповідальність тих керівників, які обмежили постачання газу населенню.

"Незважаючи на істерію навколо газу, Україна газом забезпечена, має всі необхідні ресурси, резерви, нормально функціонують газові сховища. І як би не піднімали хвилю провокацій, Україна безперебійно буде отримувати газ, тепло і гарячу воду", - наголосила прем'єр.

"Якщо в деяких регіонах обмежать постачання тепла і гарячої води для людей, я як прем'єр-міністр звертатимуся до Генпрокуратури про порушення кримінальних справ проти керівників, у тому числі газопостачальних компаній, які вдаються до саботажу і штучно нагнітають настрої в суспільстві", - заявила Тимошенко.

За її словами, уряд розібрався із ситуацією стосовно обмеження постачань тепла і гарячої води у Кіровоградській області: "Події були створені Кіровоградоблгазом, який у тіньовому режимі був викуплений "РосУкрЕнерго" і "Укргаз-Енерго", тобто фактично Фірташем і Бойком".

Тимошенко попередила, що у зв'язку з можливими обмеженнями газу вона особисто "на прямому проводі працюватиме з генпрокурором, щоб жодних провокацій не відбувалося". "Події в Кіровограді були створені для дестабілізації ситуації на ринку газу", - додала вона.

Водночас вранці компанія "Кіровоградгаз" виступила зі спростуванням слів прем'єра про скорочення поставок газу до котелень, що, в свою чергу, подають тепло у пологові будинки, школи і дитсадки.

Також компанія заявляє, що 51% її акцій належить "Нафтогазу" і серед акціонерів немає ні Дмитра Фірташа, ні Юрія Бойка.

Водночас на засіданні уряду Тимошенко повідомила, що уряд інформує європейські структури стосовно ситуації, що склалася в газових відносинах з Росією: "Ми підтримуємо постійний зв'язок із Єврокомісією. Україна є надійним партнером, яка ні на йоту не порушила зобов'язань щодо експорту газу".

Вона також заявила, що у середу зранку "деякі країни почали виступати проти газового шантажу". "Всі розуміють, як Україну гнуть під негативні угоди в газовій сфері. Але Україна цього разу протримається і дасть результат на багато років уперед, а не ситуативний результат на кілька місяців".

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!