Остаточне вирішення "газового питання" вимагає лібералізації ринку - експерт

П'ятниця, 8 лютого 2008, 17:08

Для того, щоб раз та назавжди вирішити "газове питання", Україні необхідно лібералізувати внутрішній ринок газу, активно запроваджувати енергозбережні технології, а також підняти ціну на "блакитне паливо" для населення.

Таку думку висловив Юрій Алексеєнко, старший аналітик компанії KBC Securities Ukraine.

При цьому експерт підкреслив, що головним кроком є саме лібералізація газового ринку. "Ринок не відкритий, не лібералізований, світові добувачі, які готові вкласти гроші у видобуток, не можуть сюди зайти, оскільки структура розподілу видобутку газу не ясна. Та ж Vanco International, яка виграла ліцензію на видобуток газу на шельфі, півтора роки не могла підписати угоду про розділ продукції", - нагадав він.

При цьому Алексеєнко вважає, що добувачів газу необхідно зобов'язати продавати газ на внутрішньому ринку за ринковою ціною, а не за тією, яку диктує уряд. Експерт прогнозує, що у разі лібералізації ринку протягом 10 років видобуток українського газу може вирости мінімум на 50-70%.

Реклама:

Торкнувшись проблеми підняття ціни на газ для населення, він відзначив, що ніхто з вітчизняних політиків не наважується виступити з ініціативою підняття ціни на газ для населення з політичних причин, хоча економічно обґрунтовано, що населення має платити набагато дорожче. Зокрема, в країнах західної Європи газ для населення коштує дорожче, ніж для промислових підприємств у середньому на 30%.

Кажучи про впровадження енергозбережних технологій, Алексеєнко нагадав, що українські підприємства впродовж останніх років мали ціну нижчу, ніж в європейських країнах, і могли вживати заходів для модернізації та заощадження енергоресурсів, але реальні кроки в цьому напрямі робились лише небагатьма підприємствами. Він повідомив, що найактивніше у напрямі модернізації виробництва та мінімізації використання газу діяли лише концерн "Стирол" та Західенерго.

У той же час експерт висловив думку, що Україні було б вигідніше розробити відкриту формулу формування ціни на газ з Росією, в якій була би вказана чітка залежність від всіх енергоресурсів, які входять до корзини розрахунку, а також підняти тариф із транспортування до тих економічно обґрунтованих рівнів, які існують в Європі.

"Зараз дуже багато спекуляцій із приводу того, що ціна на газ виросте, але це простіше один раз зробити. Так, два-три сектори економіки понесуть збитки. Але якщо керівники підприємств захочуть, то вони зможуть протягом кількох років вивести їх на гідний рівень. Якщо ні - то простіше їх закрити і більше не спекулювати на цих питаннях. Це питання піде, і політика тут зникне", - резюмував експерт.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!