ЗМІ: НБУ стимулює відтік валюти

П'ятниця, 8 лютого 2008, 12:24

Національний банк України полегшив фізичним особам виведення валюти з країни.

Про це пише видання  "Комерсант-Україна".

Без документів, що підтверджують походження капіталу і мету його відтоку, громадяни України зможуть уже з 12 лютого посилати без обмежень до $180 тис. щомісячно, тоді як раніше ця сума не перевищувала $1 тис.

Це можна буде зробити або з поточного рахунку або без його відкриття. Тобто НБУ дозволив переказувати за кордон без документів, що підтверджують походження коштів і мету переказу, до $180 тис. на місяць. Переказ коштів понад $3 тис. у день буде можливий через поточний рахунок за наявності підтверджуючого документа (див. довідку). Фізособам-нерезидентам для здійснення переказу необхідно буде підтвердити джерело походження коштів.

Реклама:

У Нацбанку повідомили, що тепер немає обмежень на максимальну щомісячну суму переказу. "Ми відмінили жорстку регламентацію на суму переказу, - сказала директор департаменту валютного контролю і ліцензування НБУ Олена Щербакова.

За її словами, регулятор обмежувати максимальну суму не буде, проте НБУ стежитиме за тим, щоби при потраплянні грошей на поточний рахунок не було відмивання незаконно отриманих коштів і відходу від оподаткування.

Експерти позитивно оцінюють лібералізацію ринку, адже вона дозволить залучити до країни дешеву робочу силу з країн Азії.

У 2001 році Національний банк України (НБУ) встановив, що громадяни, які дістали його дозвіл на відкриття рахунків у зарубіжних банках, мають право перераховувати на свої рахунки не більше $9000 на місяць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!