Експерти: у 2008 році можна чекати значного спаду світової економіки

Вівторок, 5 лютого 2008, 17:04

Рецесія економіки США вкрай негативно позначиться на всіх країнах, і в 2008 р. можна чекати значного зниження темпів світового економічного розвитку, затверджують деякі експерти.

Про це передає РБК-Україна з посиланням на Ройтерс.

Проте багато економістів досі вірять, що навіть вступ США до смуги рецесії не перешкодить решті держав стабільно розвиватися, оскільки, на їхню думку, роль економічного лідера останнім часом грають не США, а ринки країн, що розвиваються, такі як Китай і Індія.

Справді, з одного боку, після серпневої кризи більшість країн продовжили розвиватися, практично не відчуваючи того, що відбувається на американських ринках. Навіть навпаки, інвестори почали забирати свій капітал з американських ринків і вкладати його в ринки країн, що розвиваються, що і дозволило експертам стверджувати, буцімто країни Азії і Європи більше не залежать від США.

Реклама:

Проте як би там не було, у міру того, як ситуація на американських ринках продовжила погіршуватися, хвиля волатильності прокотилася і по решті світових ринків. Наприклад, 22 січня 2008 р. зростання побоювань щодо вступу економіки США до смуги рецесії викликало обвал світових фондових ринків: буквально через кілька хвилин після початку торгів азіатські ринки обвалилися на 5-7%, торги в Європі також завершилися зниженням на 4-5% - найсерйозніше падіння за 6,5 років.

У зв'язку з цим аналітики почали частіше говорити про те, що рецесія США неминуче спричинить за собою уповільнення економічного розвитку і в решті розвинених країн, що розвиваються.

"Уповільнення темпів зростання економіки США буде дуже істотним, і воно дуже сильно позначиться на всіх країнах, зокрема на єврозоні", - вважає аналітик Unicredit Мазко Аннунціата.

На його думку, якщо ВВП США знизиться на 1 процентний пункт, то в Європі можна чекати зниження на 0,3-0,5 процентного пункту. Аннунціата додає, що на Японії рецесія США відобразяться достатньо сильно, оскільки Країна висхідного сонця досі дуже сильно залежить від експорту в США.

Економісти також відзначають, що, незважаючи на всі запевнення, основний удар від уповільнення американської економіки припаде на азіатські країни.

"На Азії не може не позначитися уповільнення темпів зростання американської економіки - адже вона сильно залежить від експорту, кінцевим ринком все одно залишаються США", - відзначає представник одного з американських банків Стівен Роач. На його думку, вірогідність рецесії економіки США - близько 50%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!