Від фінансової кризи врятують інвестиції в сировинні ринки - аналітики

Четвер, 14 лютого 2008, 15:36

Найбільші фінансові інститути, які зазнали величезних збитків від серпневої кризи кредитів рівня subprime, наразі серйозно замислюються про те, щоб почати вкладати капітал у сировинні ринки, наприклад у будівництво нових газопроводів і нафтопереробних заводів (НПЗ).

Окрім того, більшість аналітиків відзначають, що такого роду вкладення капіталу може стати вдалим, оскільки, навіть незважаючи на зростання побоювань щодо вступу економіки США до смуги рецесії, ціни на нафту і на решту сировини залишаються на достатньо високих позначках.

Наприклад, однією з найгучніших операцій у цій галузі минулого року стало придбання консорціумом Goldman Sachs і American International Group американського оператора газопроводів Kinder Morgan. "Тепер до переліку придбань великих фінансових інститутів увійшли електростанції, газопроводи і НПЗ", - відзначає представник Whitney Group Джордж Штайн.

Варто відзначити, що впродовж тривалого часу сировинні ринки сприймалися інвесторами як високоризикові і волатильні інвестиції. Проте починаючи з 2006 р. ціни на нафту, золото, мідь і зернові культури досягли рекордно високих позначок. І не дивно, що такі фінансові гіганти, як Merill Lynch, Morgan Stanley, Citigroup і Bear Stearns, намагаючись захистити себе від подальших втрат, пов'язаних із кризою кредитів, тепер дуже активно інвестують у сировину.

Реклама:

Представники одного з найбільших британських банків - Barclays Plc - вважають, що сировинні ринки будуть рости впродовж всього 2008 р. А більшість експертів відзначають, що інвестиційні банки не можуть ігнорувати сировину зараз, коли нафта досягла позначки 100 дол./бар., а платина подолала психологічну позначку 2 тис. дол./унцію. Деякі ж аналітики (зокрема представник німецького пенсійного фонду BVV, керівник активами на суму 26,5 млрд дол., Франк Егерманн) узагалі вважають, що сировина може стати "активом XXI століття", і, наприклад, середня ціна на нафту в 2008 р. становитиме приблизно 80 дол./бар. (у порівнянні з 70 дол. минулого року). Кристофер Браун із Lupus Alhpa також прогнозує зростання ціни на золото до 1100 дол./унцію вже до кінця 2008 р. Ціна на срібло, на його думку, також може вирости на 50% - до 22-23 дол./унцію. "Золото і срібло покажуть дуже добрі результати", - додає він.

Також не можна заперечувати той факт, що ціни на сировину ростимуть, поки буде збільшуватися попит. А попит ростиме - в будь-якому разі, найближчі 5 років. Експерти кажуть і про те, що завдяки зростанню витрат розвинених країн та країн, що розвиваються, на інфраструктуру, збільшиться попит на мідь, алюміній, сталь і енергоносії. Згідно з прогнозами, витрати на інфраструктуру на Близькому Сході, в Росії, в країнах Центральної і Східної Європи, а також у Туреччині і в Південній Африці за найближчі три роки досягнуть позначки 575 млрд дол.

Сприятимуть зростанню попиту на сировину і такі чинники, як індустріалізація країн, що розвиваються, зростання населення, поліпшення умов життя в багатьох країнах і збільшення популярності біопалива.

"Мало того, до цих чинників додаються проблеми з постачаннями і проблеми, що виникають час від часу з урожаями", - йдеться в звіті економістів Citi Private Bank.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!