Оприлюднено структуру ціни на імпортний газ у 2008-му

П'ятниця, 7 грудня 2007, 18:42

Міністерство палива й енергетики оприлоднило структуру ціни 179,5 долара за тис. куб. м, за якою Україна буде закуповувати імпортний природний газ в 2008 році на кордоні з Росією.

Про це повідомив журналістам прес-секретар Мінпаливенерго Костянтин Бородін.

Середньорічна вартість газу за контрактом із туркменською державною компанією "Туркменгаз" і компанією "Газпромекспорт" (дочірнє підприємство російського газового монополіста компанії "Газпром") на кордоні Туркменістану й Казахстану становить 140 доларів за тис. куб. м.

Комісія "Газпромекспорту" при продажі газу компанії-посередникові "Росукренерго" становила 2,8 долара за тис. куб. м (або 2% від загальної ціни), витрати на транспортування палива за усередненим маршрутом (2360 км) через територію Узбекистану, Казахстану й Росії - 36,7 долара за тис. куб м.

Реклама:

Прес-секретар Мінпаливенерго також розповів про хід переговорів щодо ціни на газ, які почалися на початку серпня.

Стартові позиції української сторони полягали в підвищенні ціни газу і були відображені в директивах президента Віктора Ющенка про поетапне подорожчання палива до рівня 147 доларів за тис. куб м в 2008 році, до 160 доларів за тис. кубометрів в 2009 році й до 180 доларів в 2010.

Зі слів Бородіна, до середини листопада цей підхід не знаходив ніякого нерозуміння з російського боку й був підтриманий і названий прийнятним.

Але Росія у відповідь висунула пропозиції про те, щоби сторони відразу домовилися про перехід із 2011 року на європейську формулу ціноутворення на газ, що полягає в прив'язці ціни палива до вартості альтернативних енергоресурсів (вугілля, мазуту газойлю).

Для України ця формула була би розрахована з урахуванням більш короткого транспортного плеча порівняно з поставками газу в європейські країни з огляду на стратегічне партнерство України й Росії з транзиту газу.

У зв'язку з цим українська сторона неодноразово брала паузу в переговорах для визначення доцільності застосування формули.

"Тому що це справа нова, і, по суті, від того, на якій формулі ми би зупинилися, ...залежало би, за якою ціною українська сторона з 2011 року й на невизначений тривалий строк закуповує газ. На нас лежала велика відповідальність, тому ми не квапилися із прийняттям цього рішення", - зазначив Бородін.

Ці переговори тривали до того, як Туркменістан запропонував Росії переглянути укладений чинний контракт і значно збільшити ціну на газ.

Після цього "Газпром" підписав угоду, відповідно до якої монополія буде купувати в Туркменістану газ у першому півріччі 2008 р. по 130 дол. за 1 тис. куб. м, у другому півріччі - по 150 дол. за 1 тис. куб. м (у 2007 ціна становила 100 доларів за тис. куб.).

"У цих умовах українська сторона була поставлена в таке становище, що прийняла пропозиції, висунуті російською стороною", - сказав Бородін.

Він додав, що за прогнозами "Газпрому", середня ціна природного газу на кордоні для європейських споживачів до середини 2008 року становитиме 354 долари за тисячу кубометрів.

Як відомо, 4 грудня Україна й Росія домовилися про ціну на імпортний природний газ на кордоні Росії й України 179,5 долара за тис. куб. м на 2008 рік.

Ставка транзиту по території України становитиме 1,7 долара, по території Росії для України - 1,7 долара, в 2007 ці ставки становлять 1,6 долара.

З 2007 року Україна одержує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!