Порошенко за дострокове повернення Україною боргів перед МВФ і СБ

Четвер, 29 листопада 2007, 10:57

Голова ради Національного банку Петро Порошенко виступає за дострокове повернення раніше притягнутих Україною кредитів Міжнародного валютного фонду й Світового банку.

Про це він заявив журналістам.

"На мій погляд, на сьогодні золотовалютні запаси країни дають змогу говорити про те, що ми можемо почати проводити переговори з Міжнародним валютним фондом і Світовим банком про поступове повернення їхніх кредитів... Я говорю про дострокове погашення", - сказав він.

Порошенко підкреслив, що вважає за доцільне обговорення такого питання провідними економічними експертами до ухвалення остаточного рішення.

Реклама:

"Я принаймн, відкрив би дискусію з цього питання, щоб дізнатися думки експертів у цьому напрямку", - сказав він.

Порошенко припустив, що ідея дострокового погашення кредитів перед МВФ і СБ може не знайти широкої підтримки.

"Ця річ може бути не дуже популярною, але, як на мене, ми повинні готувати ґрунт для цього. Мовчати із цього приводу не треба. Україна сьогодні в стані проводити таку політику. Одна справа, коли ми про це говорили за наявності золотовалютного запасу 9 млрд доларів, і зовсім інше - за наявності золотовалютного запасу 32 млрд доларів", - сказав він.

За даними Міністерства фінансів, сукупний державний борг України (прямій і гарантований) на 31 жовтня 2007 становив 16,356 млрд доларів, у тому числі прямий зовнішній борг містить зобов'язання перед Світовим банком в обсязі 2,247 млрд доларів, а гарантований зовнішній борг - зобов'язання перед Світовим банком в обсязі 0,042 млрд доларів і перед МВФ в обсязі 0,504 млрд доларів

Як відомо, в 2003 році Сергій Тігіпко, який обіймав посаду голови НБУ, заявляв про економічну доцільність дострокового погашення Україною кредитів МВФ.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!