Узбекистан піднімає ціну на газ для Росії

Четвер, 29 листопада 2007, 14:10

"Узбекнафтогаз" у грудні планує провести переговори з російською стороною про підвищення ціни на узбецький газ у 2008 році.

"До кінця цього року ціна буде 100 доларів (за тисячу кубів), а в грудні ми проведемо переговори про її підвищення", - сказало джерело в компанії, не уточнивши, наскільки Узбекистан хоче підняти ціну.

За його словами, узбецька сторона має намір перейти при формуванні ціни від регіональних до світових параметрів.

Реклама:

Намір Узбекистану підвищити ціну свого газу, - продовжив він, пов'язаний із тим, що "Газпром" погодився на підвищення ціни туркменського газу. У вівторок на цьому тижні російський холдинг домовився з Туркменістаном про подорожчання його палива в першому й другому півріччях 2008 року відповідно до 130 і 150 доларів за тисячу кубів з сьогоднішніх 100 доларів.

Підвищення цін на газ Туркменістаном і плановане її збільшення Узбекистаном, як очікується, спричинить і зростання вартості газу для України, яка імпортує в тому числі туркменський і узбецький газ. Україна в цей час веде переговори щодо вартості палива на 2008 рік із Росією.

Українські чиновники, в тому числі президент Віктор Ющенко, називали оптимальною ціною 150-160 доларів за тисячу кубометрів, але при цьому виходили з того, що туркменський газ, який зараз коштує 100 доларів за тисячу кубів, не подорожчає.

РІА "Новості"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!