Україна сподівається, що ціна на газ для "Газпрому" залишиться на нинішньому рівні

Вівторок, 27 листопада 2007, 15:19

Україна сподівається на збереження ціни на газ туркменського походження для російського газового монополіста компанії "Газпром" на рівні 100 доларів за тис. куб. м.

Про це журналістам заявив міністр економіки Анатолій Кінах.

"Ми маємо таку надію, що під час переговорів "Газпрому" і Туркменістану за ціною природного газу, що поставляється з Туркменістану, залишиться в силі та угода, що передбачає ціну на рівні 100 доларів за тис. куб. м", - зазначив Кінах.

Також він додав, що збереження такого рівня ціни дасть змогу Україні імпортувати газ за прогнозною ціною до 160 доларів за тис. куб. м.

Реклама:

"Якщо результат буде іншим і Туркменістан поставлятиме газ за ціною понад 100 доларів, то, безумовно, виникнуть проблеми в контексті ціни для України на кордоні Російської Федерації й України", - сказав міністр економіки.

Як повідомлялося, Кінах допускає зростання цін на імпортний газ на 15% до $150 за тис. куб. м у 2008-му.

З 2007 року Україна одержує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше ціни газу, що поставлявся в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Цього року Україна не закуповує природний газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через ексклюзивного постачальника компанію "Росукренерго" 7 млрд куб. м газу на рік і з Казахстаном про поставки 8,5 млрд куб. м газу на рік, а також з Туркменістаном про поставки 42,5 млрд куб. м газу на рік.

На кордоні України й Росії газ в "Росукренерго" купує спільне підприємство "Укргазенерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу України" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери. "Росукренерго" закуповує весь газ у "Газпрому".

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!