Гірники критикують Януковича за стан вугільної галузі

Четвер, 22 листопада 2007, 17:33

Голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець критикує Кабінет Міністрів за стан вугільної галузі.

Він озвучив критику на прес-конференції.

З його слів, через зниження з початку 2007 року видобутку вугілля на 6 млн тонн на складах теплоелектростанцій вдалося накопичити трохи більше 2 млн тонн вугілля замість запланованих 4 млн.

У зв'язку з цим для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону Національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України" заявила про намір у 2008 році імпортувати для генеруючих компаній 3,5 млн тонн енергетичного вугілля з Польщі й Росії.

Реклама:

У той же час ціна польського палива перевищує 110 доларів за тонну, тоді як українське вугілля коштує близько 60 доларів за тонну.

Російське вугілля також коштує дорожче українського, й, окрім того, російські теплоелектростанції на сьогодні відчувають дефіцит енергетичного вугілля, у зв'язку з чим імпорт палива з цієї країни малоймовірний.

"Або нас чекає холодна зима, або ми вживемо екстрених заходів, щоб стабілізувати ситуацію у вугільній галузі й хоча б узимку збільшити видобуток вугілля", - сказав Волинець.

Також він розкритикував Міністерство вугільної промисловості за адміністративні методи управління державними вугільними підприємствами, що призводить до відвантаження неякісного палива на ТЕС із цих компаній.

Як повідомлялося, Енергетична компанія має намір імпортувати 3,5 млн тонн вугілля в 2008-му.

У 2007 році компанія імпортувала 120 тис. тонн вугілля.

Раніше НАК "ЕКУ" запустила по одному газо-мазутному блоку на Трипільській (300 МВт, Київська область), Вуглегірській (800 МВт, Донецька область) і Запорізькій (800 МВт) теплових електростанціях через недостатній обсяг вугілля на складах.

Станом на 29 вересня на складах теплових електростанцій накопичено 2,3 млн тонн вугілля, що становить 57,8% від плану (раніше планувалося накопичити 3,5-4 млн тонн до 15 жовтня).

У 2006 році видобуток вугілля збільшився порівняно з 2005 роком на 3,05%, або на 2,4 млн тонн, - до 80,3 млн тонн.

У 2007 році Україна мала намір видобути 82 млн тонн вугілля.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!