Ющенко дав настанови Януковичу, що говорити Газпрому

Понеділок, 8 жовтня 2007, 15:07

Президент Віктор Ющенко передав прем’єр-міністру Віктору Януковичу директиви щодо ведення газових переговорів у Москві.

Про це в понеділок під час брифінгу повідомив заступник глави Секретаріату президента Олександр Чалий.

"Президент видав відповідний указ, і в цій галузі працює з урядом на рівні директив. Завтра до Москви відбуває прем’єр-міністр - з газового питання йому сформульовані директиви щодо його позиції на завтрашніх переговорах у Москві", - поінформував заступник глави Секретаріату.

Реклама:

Олександр Чалий також нагадав, що прездент чітко назвав підходи щодо "так званого" боргу України перед Газпромом.

"Боргу України перед Газпромом немає", - наголосив заступник глави Секретаріату президента. За його словами, також немає боргу корпоративних суб’єктів України – НАК "Нафтогаз України". Разом з тим Олександр Чалий зауважив, що інші структури – "РосУкрЕнерго" та "УкрГазЕнерго" - не є суб’єктами українського права.

Він переконаний, що це питання корпоративних відносин і, безперечно, є в полі відповідальності уряду України, який продовжує вести переговори із РФ щодо постачань природного газу.

"На мій погляд, не треба драматизувати ситуацію, не треба піддаватися на заяви, які, можливо, провокують Україну до якихось невиважених кроків", - сказав Олександр Чалий додавши, що існуючі корпоративні домовленості мають виконуватись.

Нагадаємо, Газпром 2 жовтня заявив, що скоротить постачання природного газу для України в разі непогашення заборгованості в розмірі понад 1,3 млрд. дол., який накопичила українська сторона.

Уряд України, в свою чергу, спростував інформацію про борг України перед Росією, заявивши, що борг не є державним, а суму боргу перебільшено. Юрій Бойко заявив, що насправді йдеться про борг не України, а посередників - "РосУкренЕрго" і "УкрГазЕнерго".

8 жовтня, у Москві продовжаться українсько-російські “газові” переговори: запланована нова робоча зустріч міністра палива та енергетики України Юрія Бойка і голови правління ВАТ "Газпром" Алєксєя Міллєра.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович планує у вівторок, 9 жовтня, під час візиту в РФ обговорити зі своїм російським колегою Віктором Зубковим ситуацію, що склалася.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!