Акціонер "Газпрому" хоче ліквідувати "RosUkrEnergo"

Середа, 31 жовтня 2007, 18:28

Німецька компанія "E.On", яка є найбільшим міноритаром "Газпрому", запропонувала відмовитися від експорту російського газу через посередників, створених за участі "Газпрому".

На раді директорів "Газпрому" розглянуть доповідь про маркетингову стратегію монополії на зовнішніх ринках. Як розповіло джерело видання в "Газпром експорті",  йтиметься "про географічну диверсифікованість ринків збуту і прямий вихід на кінцевого споживача". Розгляд цієї теми ініціював член ради директорів "Газпрому", голова правління "E.On" Буркхард Бергман.

"E.On" наполягає на постачаннях газу в Європу і СНД без посередників, таких як швейцарська "RosUkrEnergo", німецька "Gazprom Germania" і британська "Gazprom Marketing & Trading".

Реклама:

Аналітики вважають, що "Газпром" не підтримає ініціативу "E.On".

У "Rosukrenergo", приміром, укладені довгострокові контракти на постачання газу в ряд країн Європи.

Уряд України підтримує можливий перехід на прямі відносини між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України".

Як повідомлялося, Медведєв напередодні ще раз заявив, що посередники в газових відносинах між Україною і Росією з'явилися "у визначеному історичному контексті" з ініціативи української сторони і їхня наявність сьогодні "не цілком з'ясовна" для російської сторони.

На його думку, відмовлення від послуг посередників, можливо, спростить взаємини в газовій сфері між двома країнами і допоможе Україні розраховуватися у визначений термін за газ, не створюючи таких великих боргів.

Як повідомлялося, 2 жовтня російський "Газпром" заявив, що може скоротити постачання газу в Україну у випадку непогашення компанією "RosUkrEnergo" 1,3 млрд доларів боргу.

Крім того, "Нафтогаз України" має намір провести збори власників своїх єврооблігацій 25 жовтня, де планують розглянути питання про відстрочку надання "Нафтогазом України" аудированої фінансової звітності за 2006 рік.

"Нафтогаз України" є монополістом із транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом із транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим добувачем газу і найбільшим добувачем нафти в Україні.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!