Україна готова відмовитися від газових посередників - Азаров

Вівторок, 16 жовтня 2007, 11:20

Уряд України підтримує можливий перехід на прямі відносини між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України", однак за умови збереження прийнятної ціни на газ, сказав перший віце-прем'єр, міністр фінансів України Микола Азаров.

"Ми завжди за те, щоб мати прямі зв'язки між нашими постачальниками", - прокоментував він на прохання журналістів зроблену напередодні заяву глави ради директорів "Газпрому" Дмітрія Мєдвєдєва про можливу відмову від посередників у газових відносинах в 2008 році.

"Але ми виходимо, насамперед, з того, щоб ціна на газ була прийнятною для України: дозволяла б нам вписуватися в траєкторію впровадження енергозберігаючих технологій", - додав Азаров.

Нагадаємо, Медвєдєв напередодні заявив, що посередники в газових відносинах між Україною й Росією з'явилися "у певному історичному контексті" з ініціативи української сторони і їхня наявність сьогодні "не цілком з'ясовна" для сторони російської. На його думку, відмова від послуг посередників, можливо, спростить взаємини в газовій сфері між двома країнами й допоможе Україні розраховуватися в строк за газ, не створюючи таких більших боргів.

Реклама:

Як відомо, російський "Газпром" з 1 січня 2006 року через афілійовані структури повністю контролює поставки природного газу в Україну. Концерн через "Газпром експорт" отримує газ, що добувається в Туркменістані, Узбекистані й Казахстані, і перепродає його RosUkrEnergo, 50% акцій якого також належить "Газпрому".

RosUkrEnergo доставляє центральноазіатський газ до російсько-українського кордону й перепродає його "УкрГаз-Енерго", 50% акцій якого належить RosUkrEnergo.

"УкрГаз-Енерго" частину отриманого від RosUkrEnergo природного газу поставляє кінцевим українським споживачам, а частину - реалізує "Нафтогазу України" для подальшого забезпечення паливом українських теплопостачальних підприємств і бюджетних установ.

Нагадаємо, "Газпром" 2 жовтня заявив, що скоротить поставки природного газу для України у випадку непогашення до 1 листопада 2007 року заборгованості в розмірі $1,3 млрд, яку нагромадила українська сторона. За даними Секретаріату президента України, у загальній структурі боргу станом на початок жовтня $700 млн припадало на борг "Нафтогазу України" компанії "УкрГаз-Енерго", $300 млн - на борг "УкрГаз-Енерго" трейдеру RosUkrEnergo і ще $300 млн - на борг RosUkrEnergo компанією"Газпром експорт".

Сторони домовилися сплатити борг до 1 листопада, при цьому RosUkrEnergo в рахунок погашення боргу перед "Газпромом" передало йому 8 млрд куб. м газу в підземних газових сховищах України.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!