Молдавія не пропускає через кордон з Україною авто, що зареєстровані в Придністров’ї

Вівторок, 4 вересня 2007, 18:12

Молдавські прикордонники не пропускають через кордон з Україною автотранспорт із придністровськими номерами, заявила у вівторок прес-служба президента невизнаної Придністровської республіки.

За даними прес-служби, про таку проблему повідомив начальник міграційної служби МВС Придністров’я Євген Вьюшков на нараді в президента ПМР Ігоря Смирнова.

"З 27 серпня прикордонні служби Молдавії перестали пропускати до України транспорт із номерними знаками ПМР, що належать як фізичним, так і юридичним особам. У чому причина - не пояснюється. Громадянам не надають нормативний документ, що служить відмовленням для проїзду", - сказав Вьюшков.

Його слова підтвердив директор тираспольського заводу "Електромаш" Фелікс Крейчман, який відзначив, що молдавські прикордонники не пропустили машини з продукцією для російських споживачів, хоча вантаж пройшов митне оформлення в Молдавії й одержав усі необхідні документи на виїзд.

Реклама:

У керівництві контролю прикордонної служби Молдавії повідомляють, що прикордонники діють на підставі рішень уряду, що установив правила і документи, необхідні для пропуску машин через границю.

"Ці правила і норми діють не перший місяць. Автомобілі з придністровськими номерами не можуть перетинати границю, тому що ці номерні знаки не відповідають стандартам, затвердженим урядом Молдавії", - відзначили прикордонники.

Начальник служби по зв'язках із громадськістю дорожньої поліції Молдавії, підполковник Сергій Армашу підтвердив, що існує заборона на пересування автомобілів із придністровськими номерами по території Молдавії. "Останнім часом таких автомобілів стає усе більше і більше. Тому огрядна поліція Молдавії вживає заходів по недопущенню використання нестандартних номерів", - сказав він.

За його словами, відповідно до внутрішнього регламенту, ці номери вилучаються, після чого експлуатація таких машин заборонена.

"Ми установлюємо власників автомобілів. Якщо це жителі Придністров’я, ми них запрошуємо до Кишиніва і повертаємо номера власникам. Вони можуть їх використовувати в Придністров’ї, але водіння таких автомобілів за дорученням заборонено", - сказав Армашу. Він пояснив це прагненням "не допускати зловживань".

У Молдавії заборонені ввіз і реєстрація автомобілів старше семи років, а в Придністров’ї такої заборони не існує. Крім того, розмитнення автомобілів на правом бережу Дністра обходиться імпортерам у два-три рази дорожче, ніж на левом березі.

Так, імпорт нового автомобіля з обсягом двигуна понад 3000 куб. сантиметри в Кишиневі обходиться в EUR4000 тис., а в Тирасполі - EUR1500. З цих причин багато жителів Молдавії реєстрували свої автомобілі в Прид, а експлуатували скрізь, у тому числі і при виїзді за кордон. В даний час вони випробують значних труднощів і не можуть переоформити автомобілі, випущені до 2000 року.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!