Експерт: Запасів нафти Росії вистачить на 50 років

Понеділок, 24 вересня 2007, 17:31

Існуючих запасів нафти в Росії вистачить на 50 років видобутку, газу - на 75 років, вважає екс-міністр геології СРСР, завкафедри оптимізації Російського державного геологорозвідувального університету Євгеній Козловський.

"Ми забезпечені запасами нафти на 50 років видобутку, газу - на 75 років", - сказав він.

За словами Козловського, цей термін ураховує існуючі обсяги запасів і прогноз видобутку з урахуванням можливого приросту. Для зміни ситуації необхідні серйозні інвестиції в геологорозвідку - не менше 50 мільярдів рублів на рік. При цьому Козловський підкреслив, що крім засобів необхідні кваліфіковані кадри. "Питання в якості використання грошей і складу кадрів", - зазначив він.

Реклама:

Козловський додав, що у пострадянський час ще не було відкрито великих нових родовищ, оскільки у компаній немає стимулу вкладати кошти в геологорозвідку.

На його думку, необхідно законодавчо закріпити за компанією право на розробку родовища у випадку, якщо вона його відкрила. Також необхідно ввести податкові пільги для компаній, які розробляють важкі родовища й при цьому збільшують коефіцієнт добування нафти. За словами Козловського, наразі в Росії втрачається близько 150 мільйонів тонн нафти на рік через недостатнє добування нафти.

"NEWSru.com"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!