У Джарти кажуть, що Тендерна палата заважає охороняти навколишнє середовище

П'ятниця, 21 вересня 2007, 12:08

Ситуація в Мінприроди з державними закупівлями, яка склалася з вини Тендерної палати, загрожує зривом екологічних програм.

Про це йдеться в заяві Міністерства охорони навколишнього природного середовища, текстом якої володіє "ЕП".

"Свавілля Тендерної палати і причетних до неї структур поставили на межу зриву реалізацію життєво важливих для країни екологічних програм", - говориться в заяві міністерства.

Мінприроди вважає, що, абсолютно монополізувавши сферу держзакупівель, Тендерна палата і близькі до неї структури, створили таку вертикаль і умови для учасників процедур, які максимально підвищують рівень корупційних очікувань.

Реклама:

Повідомляється, що в 2007 році Мінприроди запланувало проведення 180 процедур закупівель на суму понад 74 млн грн. Ці кошти потрібні для проведення цілої низки важливих природоохоронних заходів. Але з вини Тендерної палати не вдалося реалізувати ці плани в повній мірі.

"Тендерне свавілля полягає в тому, що палата та її компанія-консультант "Європейське консалтингове агентство" заблокували в природоохоронній сфері процедури закупівель на десятки мільйонів гривень, проведення подальших торгів теж під великим питанням. Тобто з подачі тендерних ділків кошти, виділені державою для поліпшення екології, "зависли в повітрі", - підкреслюється в заяві.

В заяві підкреслюється, що Тендерна палата гальмує проведення закупівель міністерства на всіх етапах.

"Силою отриманих повноважень нею були збільшені всілякі витрати, що, вочевидь, обмежує кількість учасників торгів. Це також унеможливлює своєчасне проведення конкурентних процедур закупівель. Адже вартість включення в Тематичний каталог учасників, який веде Тендерна палата, - понад 12 тис грн; документації, яку встановлює "ЕКА", - від 800 грн до 10 тис грн; витрат з укладення договору - 4% від очікуваної вартості закупівлі. Для оплати цих сум видається лише рахунок, а якщо потрібні інші документи (договір, акт виконаних робіт), отримати їх практично неможливо. В результаті торги або відміняються у зв'язку з відсутністю учасників, або подовжується термін подачі і розкриття тендерних пропозицій", - йдеться в документі.

"Тендерна палата жорстко диктує учасникам власні умови практично у всьому: цінах, термінах, документації, питаннях зупинки торгів і навчанні фахівців і т.д. Субпідрядники просто фізично не встигають вчасно освоїти кошти і провести необхідні роботи", - підкреслюють в міністерстві.

Мінприроди повідомляє, що дана ситуація дає право міністерству звернутися до Генпрокуратури, СБУ, КРУ, Антимонопольного комітету, Секретаріату президента, всіх контролюючих органів держави з вимогою "зупинити свавілля в Тендерній палаті та безпрецедентне втручання цієї структури у діяльність бюджетних структур, що останнім часом розкручує маховик корупції все більше і більше".

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!