Пінчук і Коломойський провели таємно збори акціонерів НЗФ?

П'ятниця, 14 вересня 2007, 13:37

Акціонери Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ) прийняли рішення збільшити статутний фонд компанії більш ніж у п'ять разів.

Випуск додаткової емісії став можливий після того, як Кабмін відмовився заперечувати покупку акцій заводу основним власником підприємства - групою Interpipe Віктора Пінчука. На думку юристів, проводячи додаткову емісію, акціонери НЗФ хочуть вберегти свій бізнес від можливих спроб реприватизації компанії після парламентських виборів.

Про те, що вчора акціонери НЗФ провели збори, розповів один із членів правління підприємства, який попросив про анонімність. Цю інформацію підтвердило також джерело в групі Приват. За його словами, акціонери прийняли рішення збільшити статутний фонд (СФ) НЗФ на 312 млн грн - до 387,88 млн грн шляхом закритого розміщення додаткового випуску акцій. Раніше в офіційному повідомленні НЗФ збільшення СФ супроводжувалося необхідністю поповнення оборотних коштів для технічного і соціального розвитку підприємства.

Втім, на думку юристів, можливі й інші цілі додаткової емісії.

Реклама:

"Після збільшення статутного фонду НЗФ у п'ять разів пакет, що заперечується державою, буде зменшений з контрольного до менше ніж 10-відсоткового",- говорить президент ULGroup Андрій Шумілов. Прес-секретар групи Interpipe Катерина Краснова вчора відмовилася від коментарів.

Глава Фонду держмайна Валентина Семенюк вчора не стала коментувати збільшення статутного фонду НЗФ.

Раніше повідомлялося, що загальні збори акціонерів ВАТ Нікопольський завод феросплавів (НЗФ, Дніпропетровська обл.), призначені на четвер, 16 серпня, не відбулися через відсутність кворуму.

один з акціонерів НЗФ пропонував провести збори з аналогічним порядком денним 26 квітня і 17 травня, однак вони не відбулося. ФДМ, у свою чергу, заявляв про намір заперечити додаткову емісію. Після цього правління призначило проведення зборів акціонерів НЗФ із подібним порядком денним на 16 і 30 серпня, а також 13 вересня поточного року.

Вищий господарський суд України (ВГСУ) 1 лютого 2007 року задовольнив у повному обсязі касаційну скаргу ФДМ і фактично визнав державу власником 50%+1 акції ВАТ НЗФ. ВГСУ зобов'язав власника даного пакета акцій - Укрсоцбанк (Київ) - перевести його на рахунок Фонду.

У той же час Вишгородський районний суд Київської області постановою від 7 лютого 2007 року заборонив Укрсоцбанку списувати 50%+1 акція ВАТ НЗФ із рахунку промислово-фінансового консорціуму (ПФК) Наддніпрянщина на рахунок ФДМ в цінних паперах. Крім того, цією ж постановою суд, зокрема, заборонив департаментові Державної виконавчої служби (ДВС) Міністерства юстиції і ФДМ робити дії, спрямовані на виконання судових рішень, пов'язаних з поверненням акцій ВАТ НЗФ у державну власність, у тому числі постанови ВГСУ від 1 лютого 2007 року.

За даними ФДМ, ДІС Мін'юсту заперечує постанову Вишгородського райсуду в Київському обласному апеляційному суді. ФДМ і Генеральна прокуратура також подали апеляції.

У березні ПФК Наддніпрянщина перевів пакет 50%+1 акція ВАТ НЗФ із рахунку власника Укрсоцбанку на рахунок реєстратора ЗАТ РК Профіт (Дніпропетровськ). Тоді ФДМ з посиланням на дані Генеральної прокуратури заявив, що це унеможливлює виконання постанови ВГСУ від 1 лютого 2007 у справі про повернення зазначеного пакета акцій у держвласність шляхом списання акцій НЗФ із рахунку Наддніпрянщини в Укрсоцбанку на рахунок ФДМ. У Фонді також підкреслили, що на той час було відсутнє рішення суду про примусове перерахування даного пакета акцій з рахунку реєстратора на рахунок Фонду.

Як повідомлялося, НЗФ у 2006 році дістав чистий прибуток у розмірі 1,152 млн грн, у той час як попередній рік підприємство закізчило зі збитком 19,113 млн грн. Сумарна дебіторська заборгованість компанії склала 464,741 млн грн (у 2005 році - 286,489 млн грн). При цьому довгострокові зобов'язання склали 10,348 млн грн. (10,561 млн грн), поточні зобов'язання - 572,287 млн грн (294,162 млн грн).

ФДМ в травні 2003 року продав ПФК Наддніпрянщина 25% ВАТ НЗФ за 205 млн грн, у серпні того ж року - ще 25%+1 акція заводу за 205,5 млн грн.

Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!