Держкомрезерв призупинив продаж боргів енергокомпаній і "Нафтогаза України"

Понеділок, 6 серпня 2007, 15:25

Державний комітет України по державному матеріальному резерві (Держкомрезерв) розраховує на добру волю енергогенеруючіх компаній і НАК "Нафтогаз України" по поверненню заборгованості на суму 1,65 млрд грн і поки призупинив продаж цих боргів.

"Поки існує добра воля по поверненню заборгованості, ми цей процес (продаж прав вимоги по боргах і поверненню цінностей у Держрезерв) призупинили", - повідомив голова комітету Віктор Кириченко в інтерв'ю щотижневику "Бізнес", опублікованому в понеділок.

У той же час він допустив, що такий продаж може відбутися, і нагадав, що в першій декаді серпня на продаж будуть виставлені боргові права вимоги колективного виробничого підприємства "Дніпропетровський комбайновий завод", ВАТ "Хмельниксільмаш", "Мелітопольский завод "Автоколорит" і "Завод "Ленінська кузня".

Кириченко нагадав, що в 2006 році теплові енергогенеруючі компанії "Донбасенерго", "Центренерго", "Західенерго" і "Дніпроенерго" повернули Держкомрезерву 100 млн. грн. і скоротили борг до 1,2 млрд.

За його словами, закон про держбюджет-2007 зобов'язує генкомпанії повернути Держкомрезерву 50 млн. грн., однак уряд на початку червня для збільшення запасів продовольчого зерна в Держрезерві збільшив цю суму ще на 200 млн. грн.

"Нафтогазу України", борг якого складає 450 млн. грн., уряд доручив повернути комітету 100 млн. грн. замість спочатку передбачених 50 млн. грн., додав Кириченко.

Він також повідомив, що розглядається можливість взаємозаліку боргу Держкомрезерву перед "Укртрансгазом" за збереження газу в розмірі 28 млн грн і боргу НАК комітету.

Реклама:

В цілому загальна сума заборгованості підприємств і організацій перед Держкомрезервом складає 3,1 млрд грн, тоді як борг самий комітет перевищує 515 млн грн.

Як повідомлялося раніше, продаж боргів енергогенеруючіх компаній, що планувався раніше, на думку учасників фондового ринку, міг привести до прихованої приватизації цих компаній і негативно позначитися на їх котируваннях, у кожній з яких держава поки контролює понад 70% акцій через НАК "Енергетична компанія України".

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!