Порошенко пояснив Азарову, чому НБУ не подобається рубль

П'ятниця, 10 серпня 2007, 15:12

Голова Ради НБУ Петро Порошенко заявляє, що невключення російських рублів до складу золотовалютних резервів Національного банку України на сьогодні відповідає базовим принципам Основ грошово-кредитної політики.

Про це повідомили у прес-службі Петра Порошенка з посиланням на його коментар заяв першого віце-прем’єра Миколи Азарова щодо можливого розрахунку за газ із Росією рублями.

За словами Порошенка, невключення російського рубля до складу золотовалютних резервів НБУ обумовлено низкою об’єктивних причин. По-перше, російський рубль не є міжнародно визнаною резервною валютою. По-друге, питома вага російських рублів в операціях на міжбанківському валютному ринку є незначною і коливається в межах 6-9%.

"Також, слід зауважити, що незважаючи на те, що Росія є одним з основних торговельних партнерів України (її частка у зовнішньоторговельному обороті становить близько 27%), у розрахунках за експорт товарів та послуг питома вага рублів становить 12%, за імпорт - лише 7% і навіть у розрахунках України з Росією переважають американські долари, частка яких по надходженнях з Російської Федерації у поточному році перевищує 50%, по платежах – становить біля 65%, а питома вага рублів у торгівлі з Росією дорівнює відповідно 45% та 32%", – зазначив Порошенко.

Реклама:

Також він наголосив, що питома вага російських рублів у зовнішніх кредитах – менше 1 %, крім того, заборгованість, номінована у російських рублях у зовнішньому державному борзі відсутня, а у валовому зовнішньому борзі України становить близько 2%.

"Отже, якщо все це резюмувати, то не включення російських рублів до складу золотовалютних резервів відповідало базовим принципам Основ грошово-кредитної політики держави", – сказав Порошенко.

Стосовно можливої зміни принципів формування золотовалютних резервів НБУ у найближчому майбутньому, він повідомив, що будь-які зміни щодо формування золотовалютних резервів держави можна проводити лише через внесення змін у чинне законодавство, "адже ні в межах повноважень НБУ, ні уряду провести такі зміни одноосібно не можливо".

"Хотів би наголосити, що Національний банк України згідно чинного законодавства продовжуватиме використовувати міжнародно-визнані резервні активи за умови забезпечення їх надійності та ліквідності для забезпечення внутрішньої та зовнішньої стабільності національної грошової одиниці. У майбутньому поєднуватимуться політика підтримання оптимальної структури міжнародних резервів із застосуванням нових фінансових інструментів з метою забезпечення більш ефективного управління фінансовим ресурсом", – зазначив голова Ради НБУ.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!