Німеччина закриє всі свої вугільні шахти

П'ятниця, 10 серпня 2007, 19:05

Уряд канцлера Ангели Меркель схвалив проект закону про закриття всіх вугільних шахт у країні й припинення дотаційного видобутку кам'яного вугілля до 2018 року.

Видобуток кам'яного вугілля в Німеччині не здатний покривати пов'язані з ним витрати, у місцевих геологічних умовах і при нинішніх завищених тарифних ставках робітників істотно дешевше імпортувати вугілля. Якщо на світовому ринку ціна тонни вугілля коштує 60 євро, у Німеччині воно коштує по 200 євро за тонну. Кам'яне вугілля вже не грає істотної ролі й з погляду енергетичної безпеки - у німецькому енергобалансі його питома вага трохи перевищує 5%.

Федеральний центр і земельні власті довгий час не зважувалися перервати давню німецьку традицію - у Рурській області вуглевидобуток ведеться ще з XІ століття. Із середини XVІІІ століття з'явилися кам'яновугільні шахти й у Саарі. Як весь енергетичний сектор, кам'яновугільна галузь у Німеччині приватна, але підприємства галузі сидять на державних дотаціях.

Реклама:

За оцінками федерального міністерства економіки, фінансова підтримка вуглевидобувної галузі, у якій сьогодні трудиться понад 30 тисяч гірників, за останні десятиліття обійшлася німецькому платникові податків у суму близько 160-180 мільярдів євро. До сьогоднішнього дня залишилося вісім шахт у двох федеральних землях: Північному Рейні - Вестфалія й у Саарі. Вони й будуть закриті до кінця наступного десятиліття.

Федеральний міністр економіки Міхаель Глос назвав плановану відмову від вуглевидобутку "закінченням ери" і повідомив, що жодна країна не закриває гірничі підприємства за такими високими соціальними стандартами, як у Німеччині. Жоден із трьох десятків тисяч шахтарів не буде просто звільнений - всі так чи інакше будуть соціально влаштовані. "Вугільний консенсус" був досягнутий між ХДС/ХСС і СДПН - партіями правлячої коаліції, федеральним і земельними урядами, а також власником шахт RAG, акціонерами якого є E.ON, RWE і ThyssenKrupp.

Тягар підтримки кам'яновугільної галузі Німеччини до 2018 року оцінюється в 19,5 мільярдів євро дотацій. Із цієї суми 15,6 мільярда євро будуть виплачені гірникам з федерального бюджету, 3,9 мільярди - з бюджету землі Північний Рейн - Вестфалія, 965 мільйонів євро внесе на згортання свого вугільного бізнесу концерн RAG.

Додатково до цього передбачено виділення ще 2 мільярдів євро на соціальні потреби літніх гірників і майже 7 мільярдів євро - на рекультивацію колишніх шахт і навколишнього середовища.

Як передбачається, перестане існувати й концерн RAG. Підприємство саме обере собі нове ім'я, з яким і вийде на біржу. У його структурі провідне місце займуть хімічне виробництво (Degussa), електроенергетика (Steag), а також бізнес із нерухомістю.

"NEWSru.com"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!