КРУ завдає удару у відповідь: У сфері держзакупівель - мільярдні порушення

Четвер, 19 липня 2007, 17:14

Головне контрольно-ревізійне управління встановило порушення у сфері державних закупівель на суму понад 2,5 мільярда гривень у 2002-2006 роках і першому півріччі 2007 року.

Про це повідомила начальник управління контролю за державними закупівлями ГоловКРУ Наталія Рубан на прес-конференції у четвер.

Так, за її словами, результати контрольних заходів засвідчили порушення у сфері держзакупівель: у 2002 році — на 348,1 млн. грн., у 2003-му — на 283,7 млн. грн., у 2004-му — на 228,7 млн. грн., у 2005-му — на 252,3 млн. грн., у 2006-му — на понад 1 млрд. грн. і у І півріччі 2007-го — на 466,4 млн. грн.

"Відзначу, що на сьогодні кількість порушень у цій сфері не зменшилася, а не зважаючи на численні зміни до законодавства про закупівлі, процедура державних закупівель значно ускладнилася", — сказала Рубан.

Реклама:

Вона відзначила такі основні проблеми у сфері держзакупівель, як монополізація сфери оприлюднення інформації про торги, нав’язування учасникам незаконних угод, необґрунтовано високі ціни на послуги.

Зокрема, як повідомила Рубан, ТОВ "Європейське консалтингове агентство", яке є власником порталу "Державні закупівлі України" (єдиний портал, який відповідає закону про держзакупівлі в частині оприлюднення інформації про державні закупівлі в Інтернеті), нав’язує замовникам укладення незаконних угод, які передбачають надання консалтингових та інших супродовжуючих послуг і зобов’язують учасників торгів сплачувати за ці послуги третім особам, які не є стороною такого договору.

ГоловКРУ підрахувало, що орієнтовна загальна сума коштів, які сплачують учасники тендерів на користь консалтингових компаній за перше півріччя цього року становила близько 930 мільйонів гривень.

ГоловКРУ відзначає існування зв’язку між консалтинговими компаніями та "Європейським консалтинговим агентством". Інформацію про їхню діяльність управління передало в МВС, СБУ, Держфінмоніторинг і ДПА.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!