Міністр Бендукідзе з'їв мінус від грузинського рейтингу

Середа, 18 липня 2007, 19:15

Члени грузинського уряду відсвяткували звістку про те, що міжнародне агентство Fitch підвищило один із суверенних кредитних рейтингів країни, а саме довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) до рівня BB- (BB мінус).

На честь цієї події в будинку Державної канцелярії Грузії був урочисто з'їдений великий торт із написом BB-, виконаною з червоного желе. Держміністр з реформ Каха Бендукідзе, зокрема, з'їв "мінус" і повідомив, що "було дуже смачно".

У свою чергу, президент республіки Михайло Саакашвілі розцінив рішення Fitch як "успіх уряду та всієї країни". За його словами, керівництво Грузії змогло створити бізнес-клімат, "якого немає практично в жодній країні в регіоні". Щодо мінусу Саакашвілі помітив, що цей знак фактично є "більшим плюсом, хоча якщо він зникне, буде набагато краще".

Довгостроковий РДЕ відображає здатність емітента виконувати свої зобов'язання і є показником імовірності дефолту. При цьому рівень BB- не досягає "інвестиційної категорії", у яку входять міжнародні довгострокові рейтинги від AAA до BBB-, що позначають кредитні ризики на рівні від низького до помірного.

Реклама:

Росія, наприклад, згідно Fitch, має РДЕ BBB+. Такі ж рейтинги дефолту емітента, як і Грузія, нині мають, зокрема, Вірменія й Україна.

Коментуючи рішення про присвоєння рейтингу Грузії, представник Fitch Едвард Паркер у числі позитивних факторів назвав рівень державного боргу, який знижується, високі темпи росту ВВП і позитивні результати структурних реформ.

Серед негативних факторів він згадав великий дефіцит платіжного балансу, а також схильність республіки до економічних і політичних потрясінь.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!