Керівництво "Укртатнафти" змінять з допомогою генпрокуратури?

П'ятниця, 29 червня 2007, 12:00

Як повідомило високопоставлене джерело з апарату віце-прем'єр-міністра України Андрія Клюєва, кабінет міністрів України зажадав від генпрокуратури країни розслідувати схеми по поставках нафти на Кременчуцький НПЗ, що входить в "Укртатнафту", пише "Коммєрсантъ".

"Починаючи із квітня вся нафта на підприємство поставляється через компанію "Авто", що має пільги по сплаті податків,- пояснив співрозмовник "Комерсанта".- Одним з учасників розслідування, безумовно, стане нинішній глава компанії Сергій Глушко". У прес-центрі прокуратури підтвердили, що уряд звернувся із проханням перевірити законність системи поставок нафти на ряд НПЗ, у тому числі й на "Укртатнафту", але не змогли уточнити, чи буде Глушко фігурантом розслідування.

У держоб'єднанні "Укрнафтохімпереробка" пояснили, що мале колективне приватне підприємство "Авто", що має пільги по сплаті ПДВ, поставило у квітні-травні на Кременчуцький НПЗ 530 тис. тонн нафти. Правомірність застосування пільг буде розслідуватися.

Сам Глушко повідомив , що нічого не знає про справу із приводу "Авто". Але, додав глава "Укртатнафти", 6 червня його вже викликали в податкову міліцію по іншій кримінальній справі, у якій фігурує компанія "Газтрейд", що поставляла газ на Кременчуцький НПЗ в 2005-2006 роках.

Реклама:

За словами Сергія Глушка, йому "не змогли пояснити", у якій якості викликали - свідка, підозрюваного або обвинувачуваного. У прес-службі прокуратури пояснили, що кримінальна справа по "Газтрейду" порушена ще в листопаді 2006 року, але на початку червня "Укртатнафту" "виділили в окреме діловодство".

За даними відомства, справа пов'язана з тим, що компанія купувала газ у "Газу України" без ПДВ, а продавала "Укртатнафті" з ПДВ. Глушко запевняє, що договір на поставку газу заводу підписує головний енергетик або головний інженер компанії, але "їх нікуди не викликали", а йому не пред'являли ніяких обвинувачень.

"Укртатнафті" належить Кременчуцький НПЗ, компанія займає близько 35% ринку нафтопродуктів України. Оборот компанії в 2006 році склав $700 млн, чистий прибуток - $5 млн. Україні належить 43% акцій заводу, якими управляє НАК "Нафтогаз України", 8,6% - ВАТ "Татнєфть", 28,8% - уряду Татарстану, ще 18,3% - компаніям AmRuz й Sea Group, афілійованим з менеджментом "Татнєфті".

Глава "Укртатнафти" не виключає, що активність прокуратури пов'язана з бажанням влади витиснути із заводу контролюючого акціонера - "Татнєфть". Глушко нагадав, що на 30 липня призначені збори акціонерів "Укртатнафти". Збори наприкінці травня ініціював "Нафтогаз України". У прес-службі "Нафтогазу Україна" тоді говорили, що основним питанням порядку денного стане зміна лояльного "Татнєфті" керівника "Укртатнафти" Сергія Глушка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!