Ющенко хоче, щоб Європа відповідала на енергетичний шантаж

Вівторок, 26 червня 2007, 14:37

Президент Віктор Ющенко бачить зміцнення енергетичної безпеки України шляхом диверсифікації шляхів енергопостачання.

Про це він заявив у своєму виступі на Десятій щорічній Стамбульській конференції "Схід зустрічає Захід: нові кордони енергетичної безпеки", повідомляє прес-служба глави держави.

На думку Президента, ключовою проблемою в цьому ключі, є "спроби монополізації експортних і транзитних потоків енергоносіїв".

"Вже неодноразово ми були свідками, як в той чи інший спосіб енергетичні важелі використовувались як засіб тиску. Це – небажана і дуже небезпечна тенденція", – сказав він.

Реклама:

Ющенко нагадав, що Україна належить до ініціаторів розробки загальноєвропейської енергетичної політики, що рівною мірою задовольнить права і інтереси країн, які видобувають і виробляють енергетичні ресурси, країн-транзитерів і країн-споживачів.

"Прозорі і взаємовигідні відносини між усіма партнерами в енергетичній сфері – це основа майбутньої глобальної системи енергетичної безпеки", – сказав Ющенко.
Крім того, він підкреслив важливість створення єдиного простору транзиту енергоресурсів, зазначивши, що ця ініціатива цілком відповідає "цілям і духу" Європейської енергетичної хартії.

Україна повністю підтримує звернення Європарламенту до Росії щодо ратифікації Європейської енергетичної хартії, також відзначив Глава Української держави.

"До пріоритетів України у справі зміцнення енергетичної безпеки, диверсифікації шляхів енергопостачання, безумовно, належить створення єдиного простору транзиту енергоресурсів, який об’єднає регіони Балтики, Чорного моря і Каспію", – сказав Президент.

Крім того, Президент наголосив на найближчих планах України, серед яких розвиток нафтопроводу "Одеса-Броди".

"Сьогодні наші основні зусилля зосереджені на розвитку нафтопроводу Одеса-Броди як важливого елемента Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору. Наразі триває добудова нафтопроводу до території Польщі", - сказав Ющенко.

Ющенко наголосив на отому, що Україна як постачальник електроенергії також має на меті посилити свою присутність на європейських ринках – відтак послідовно виконує положення програми приєднання до об’єднаної європейської системи передачі електроенергії UCTE, сказав Президент.

У роботі конференції також взяли участь Президент Туреччини Ахмет Сезер, Президент Азербайджану Ільхам Алієв, Президент Грузії Михаїл Саакашвілі.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!