Яценюк вибив 5-річні візи в ЄС для журналістів і бізнесменів

Субота, 16 червня 2007, 14:49
Договір України з Європейським Союзом про спрощення візового режиму, який має бути підписаний 18 червня в Люксембурзі, передбачає 5-річні візи для українських журналістів і бізнесменів. Про це повідомив в ексклюзивному інтерв'ю ІА "Інтерфакс-Україна" міністр закордонних справ Арсеній Яценюк.

Документом, за його словами, чітко визначається категорія громадян, які мають право на 5-річні візи. Крім журналістів та бізнесменів це члени офіційних делегацій, родичі громадян України, котрі мають право на проживання в країнах-членах ЕС. Яценюк відзначив, що в договорі також визначені категорії українських громадян, які взагалі не платитимуть за візи. За його словами, це люди похилого віку, діти до 18 років, студенти, перевізники, ті громадяни України, які їдуть до своїх родичів за кордон.

Голова зовнішньополітичного відомства звернув увагу на те, що в документі визначений термін розгляду візових заяв - не більше 10 днів, вартість візи - 35 євро, і нарешті впроваджений інститут апеляційного оскарження відмови у виданні візи.

Яценюк назвав угоду про спрощення візового режиму дуже важливою подією в двосторонніх відносинах України з ЄС, але далеко не останньою крапкою в співпраці з питання спрощеного візового режиму. "Наступне завдання для МЗС - це повна уніфікація всіх процедур видачі віз для українських громадян. Другий напрям - це робота з країнами-членами ЄС, у тому числі і шляхом моніторингу видачі віз українським громадянам, який ми вже один раз провели. Так, це викликало певну незадоволеність. Але нічого, це дуже допомагає для конструктивного діалогу в майбутньому", - підкреслив він.

Чільник МЗС нагадав, що крім договору про спрощений візовий режим буде також підписано угоду по реадмісію. Він відзначив, що в Україні чітко не визначений орган, що відповідає за міграцію. "В принципі, має існувати окрема міграційна служба України. Про це вже йдеться останні, напевно, чотири роки, але так нічого і не зроблено", - сказав Яценюк.

Реклама:

МЗС вважає, що відносини України з Євросоюзом повинні переходити від декларацій до конкретних наочних рішень. "В першу чергу - це доступ України на європейські ринки: фінансових і банківських послуг, авіаційних і транспортних перевезень, а також продаж сільськогосподарській продукції. Це є економічній складовій нової розширеної угоди України з ЄС, але нас також цікавить загальна політична підтримка українських проектів", - пояснив міністр.

ІА "Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!