Корпорація Гайдука-Тарути домовилася з "УкрГаз-Енерго"

Середа, 13 червня 2007, 13:53

Підприємства корпорації "Індустріальний Союз Донбасу" (ІСД, власники - Сергій Тарута та Віталій Гайдук) уклали додаткову угоду з газовим трейдером "УкрГаз-Енерго", що передбачає збільшення вартості газу на 24 грн. за 1 тис. куб. м.

Як повідомив генеральний директор Дніпровського металургійного комбінату ім. Дзержинського (Дніпропетровська обл.) Олег Дубина, його підприємство підписало дану угоду.

"На моєму підприємстві вона підписана давно", - сказав він.

Генеральний директор "Алчевського меткомбінату" (АМК, Луганська обл.) Тарас Шевченко підтвердив, що підприємства ІСД підписали додаткові угоди з "УкрГаз-Енерго".

Реклама:

"Наскільки мені відомо, усі підписали, за винятком Бойка (Володимир Бойко - голова правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча)", - повідомив Шевченко.

При цьому він додав, що підприємства були змушені підписати додаткові угоди, хоча, по суті, у корпорації не згодні з даною угодою.

Як повідомив Володимир Бойко в середу, його підприємство до нинішнього моменту не підписувало додаткову угоду з "УкрГаз-Енерго", тому що принципово не згідне з підвищенням цін на газ.

Більш того, за його словами, ММК ім. Ілліча звернувся до суду у Києві за місцем розташування відповідача - "УкрГаз-Енерго" з позовом про неправомірність підвищення нею як єдиним імпортером природного газу в Україну цін на газ.

"Я вважаю, що немає ніяких підстав для підвищення цін, що ми і будемо відстоювати в суді", - сказав Бойко.

При цьому він зазначив, що з 5 червня поставки газу на ММК ім. Ілліча знизилися: "Тиск впав, нам довелося скоротити споживання газу, ми протрималися до 13 числа, і не знаю, скільки ще протримаємося. Однак будемо воювати з монополістами в інтересах як підприємства, так і всієї галузі".

Співрозмовник агентства констатував, що з урахуванням ціни на газ $130 за 1 тис. куб. м плюс вартість транспортування цього енергоносія, вартість газу для підприємств повинна бути на рівні $160-165 за 1 тис. куб. м.

"Однак ми зараз отримуємо газ за ціною $189 за 1 тис. куб. м, а з урахуванням підвищення цін на газ за збереження, вартість газу буде обходитися підприємству в близько $195 за 1 тис. куб. м", - зазначив Бойко.

Голова правління ММК ім. Ілліча висловив співчуття з приводу того, що "домовлялися разом боротися, однак залишився я один. Краще було б це питання вирішувати разом".

Бойко також повідомив, що направив листа до різних інстанцій, зокрема прем'єр-міністру та президенту.

"Начебто б завтра це питання повинні обговорювати в Кабміні, однак про це нічого офіційно не повідомляють", - додав Бойко.

Керівник підприємства зазначив, що Росія скорочує видобуток газу на 3 млрд. куб. м через відсутність його збуту, тому, на думку Бойка, ціни на газ необхідно знижувати і обсяги збуту будуть зростати.

Як повідомлялося, Національна комісія регулювання електроенергетики з 1 червня 2006 року підвищила тариф компанії "Укртрансгаз" на збереження газу в підземних сховищах (ПСГ) у 3,3 рази - до 39,6 грн. за 1 тис. куб. м.

"УкрГаз-Енерго", основний в Україні постачальник газу промисловим підприємствам, у свою чергу, з 1 травня 2007 року підвищило кінцеву ціну газу, що поставляється промисловим підприємствам, на 24 грн., включивши в неї витрати на збереження газу в ПСГ, однак не усі великі металургійні підприємства одразу погодилися на таке підвищення.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!