Переведення телебачення на цифрове мовлення потребує близько 3 млрд. грн.

Середа, 13 червня 2007, 16:19

Оціночна вартість переведення українського телерадіоефіру на цифрове мовлення потребує до 2015 року близько 3 млрд. грн.

Про це повідомив заступник директора департаменту телебачення Держкомтелерадіо, координатор програми впровадження цифрового телебачення Анатолій Костюченко.

На конференції національної комісії регулювання зв'язку (НКРЗ), що проходить у Києві у вівторок-середу, він зазначив, що комітет звернувся до уряду з бюджетним запитом на 700-800 млн. грн., що необхідні для виділення під цифрове телебачення двох загальнонаціональних частотних діапазонів (мультиплексів).

За його словами, перший мультиплекс призначений для двох каналів телебачення особливо високої якості, другий - ще для восьми каналів.

Реклама:

Основними проблемами впровадження цифрового телебачення представник Держкомтелерадіо назвав виділення земельних ділянок під технічні потреби, необхідність посилення сигналу на прикордонних територіях, де вже віщають інші держави, а також конфлікту частот при переході з аналогового на цифрове мовлення.

Іван Омелянюк, що виступив на конференції, генеральний директор ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Квант-Ефір" і глава спостережної ради АТ "Українська цифрова телемережа", які реалізують дослідну зону цифрового телемовлення, підготували власний проект впровадження цифрового телебачення в Україні.

"Держава, у першу чергу, повинна організувати прозору і чітку методику ліцензування і тільки частково профінансувати частотні роботи, а надалі, в основному, розробка системи цифрового ефірного телемовлення лягає на операторів", - пояснив він суть проекту.

За його словами, варіант "Квант-Ефіру" передбачає проведення із середини 2007 року експерименту в Києві, покриття до кінця цього року Львова, Ужгорода, Харкова, Одеси, Луганська і Донецька.

До кінця 2008 року передбачається розгорнути мережу на території проживання 50-60% населення країни, а до 2011 року забезпечити впевнений прийом цифрового телебачення на зовнішню антену для 80-85% населення.

Вартість витрат у перші чотири роки проекту Омелянюк оцінив сумою біля $200 млн.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!