Скасування "земельного" мораторію знизить ціни на землю - експерт

Середа, 13 червня 2007, 19:23

Скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, дія якого закінчується 1 січня 2008 року, буде сприяти зниженню цін на землю.

Таку думку висловив колишній генеральний директор державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" (ЦДЗК) Андрій Кобринський.

"Потрібно якнайшвидше запускати землі в продаж. Як тільки мораторій знімуть, збільшиться кількість пропозицій на ринку, і ціни на землю трохи впадуть", - сказав він.

Кобринський також зазначив, що скасування мораторію дозволить придбати земельні ділянки більшій кількості українців.

Реклама:

"Селяни зможуть вийти на ринок. Вони будуть знати, за якою ціною продавати землі. Більша кількість українців зможе їх купити", - зазначив він.

У випадку ж продовження мораторію, на думку екс-гендиректора, ситуація на земельному ринку України погіршиться, а махінації з купівлею-продажем землі ще більше зростуть.

Як раніше повідомлялося, президент Віктор Ющенко заявив, що вважає неможливим продовження мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, дія якого закінчується 1 січня 2008 року. Президент переконаний, що скасування мораторію на продаж сільгоспземель поліпшить інвестиційний клімат у сільському господарстві України.

Верховна Рада в грудні 2006 року внесла зміни до Земельного кодексу, якими заборонила продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року.

Згідно з законом, до 1 січня 2008 року забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарчих товариств і не допускається купівля-продаж земельних ділянок с/г призначення державної та комунальної власності, за винятком викупу їх для суспільних потреб.

Наприкінці 2004 року парламент України продовжив до 1 січня 2007 року мораторій на купівлю-продаж земель сільгосппризначення, дія якого закінчувалася 1 січня 2005 року. Раніше ряд народних депутатів Верховної Ради попереднього скликання виступив із пропозицією продовжити цей мораторій до 2012 року.

До земельного фонду України входить 33 млн. га ріллі, вартість якої, за підрахунками фахівців, перевищує 300 млрд. грн.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!