Сенат США хоче заборонити "газову ОПЕК"

Четвер, 26 квітня 2007, 11:30

Сенатський комітет з юридичних питань на засіданні в середу одноголосно проголосував за законопроект, що забороняє закордонним державам створювати нафтові та газові "картельні" організації  типу ОПЕК.

Як повідомляє РІА "Новости", закон дозволяє адміністрації США в особі генерального прокурора переслідувати уряди таких держав у судовому порядку.

"Незаконними і порушуючими вимоги дійсного акту будуть колективні або інші спільні дії у формі картелю або іншої асоціації... з боку будь-якої закордонної держави, інструменту або агенту будь-якого закордонного уряду щодо обмеження видобутку або розподілу нафти, природного газу або іншого нафтопродукту, щодо встановлення або збереження цін на нафту, природний газ або інший нафтопродукт, а також щодо будь-яких обмежень на торгівлю нафтою, природним газом або іншим нафтопродуктом", - говориться в законопроекті.

При цьому, в документі обумовлюється, що "незаконними" будуть вважатися такі спільні дії закордонних держав у сфері нафти та газу, що "зроблять прямий, значний та у розумних межах передбачуваний вплив на ринок, поставки, ціни або розподіл нафти, природного газу або інших нафтопродуктів у США".

У законопроекті говориться також, що будь-яка закордонна держава, що бере участь у "картельних" або інших спільних та колективних діях у сфері нафти та газу, буде тепер позбавлена можливості скористатися правом "суверенного імунітету", і тому генеральний прокурор США отримує право переслідування таких держав у судовому порядку в будь-якому суді на території США відповідно до американських "антимонопольних законів".

Реклама:

Цей законопроект дозволяє федеральному уряду США починати юридичні дії проти будь-якої закордонної держави, включаючи країни-члени ОПЕК, через цінову змову та штучне обмеження наявної нафти.

У довідці до законопроекту роз'яснюється, що в 1979 році федеральний суд у США ухвалив, що картельні цінові рішення ОПЕК є результатом не комерційних, а "урядових" дій, і тому вони захищені "Законом про закордонний суверенний імунітет", що не дозволяє залучати уряд однієї держави до відповідальності в суді іншої держави.

Схвалений у середу сенатським комітетом законопроект цілком знімає дані обмеження для будь-яких нафтогазових "картельних" організацій або угод за участі закордонних держав або державних компаній, позбавляючи їх судового імунітету в США.

Законопроект, співавторами якого виступили 10 сенаторів, направлений на затвердження на засіданні сенату в повному складі.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!