Ющенко: от-от почнеться будівництво нового укриття на ЧАЕС

Середа, 25 квітня 2007, 12:54

Президент Віктор Ющенко заявляє, що уже влітку поточного року почнеться зведення нового укриття над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС.

"П'ять років тому ми з нашими партнерами в усьому світі домовилися щодо реалізації нового проекту на Чорнобильської АЕС, що називається "Укриття". Це - аркові перекриття, що через кілька місяців почнуть зводити над зруйнованим ядерним блоком", - сказав Ющенко в с. Марьянівка (Київська область) у ході відкритого уроку для учнів місцевої школи.

Президент зазначив, що цей проект вартістю в $800 млн., "а всі проекти, пов'язані з локалізацією лиха на ЧАЕС будуть коштувати Україні $1,2 млрд.".

Ці роботи будуть здійснені протягом декількох років, зазначив Ющенко.

Реклама:

"Мета проекту "Укриття" - зробити систему технологічного демонтажу тих завалів, що виникли після вибуху на ЧАЕС, вивезти їх, поховати, а потім усі надбудови, у тому числі і саме "Укриття", демонтувати і залишити там по суті "зелений газон", - сказав президент України.

26 квітня виповнюється 21-а річниця Чорнобильської катастрофи. Як повідомлялося, у грудні 2006 року були завершені роботи зі зміцнення західної стіни та покрівлі об'єкта "Укриття" над зруйнованим у 1986 році четвертим блоком ЧАЕС.

Наступним етапом після стабілізації "Укриття" має стати спорудження над ним нового безпечного конфайнменту (НБК).

У той же час, дотепер не визначений переможець тендеру на будівництво НБК. Основними функціями конфайнменту є забезпечення протягом 100 років захисту персоналу ЧАЕС, населення та навколишнього середовища від впливу джерел іонізуючого випромінювання, пов'язаного з існуванням об'єкта "Укриття", створення умов для перетворення об'єкта на екологічно безпечну систему.

ЄБРР оголосив тендер на проектування, будівництво і введення НБК ще в березні 2004 року.

Вартість комерційної пропозиції Novarka у складі Vinci Construction Grands Projets та BOUYGUES (обоє - Франція) склала EUR271,1 млн і $128,1 млн (біля $472,3 млн), консорціуму в складі асоціації "Інтербудмонтаж" (Україна) та CH2M Hill (США) - $584,2 млн.

Потенційним переможцем тендеру є Novarka, однак офіційно підсумки тендеру не підведені, тому що ЄБРР очікує визначеності з цього питання з боку уряду України. Остання асамблея донорів підтримала позицію ЄБРР щодо проведення тендеру. Останній, третій енергоблок ЧАЕС був зупинений 15 грудня 2000 року.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!