Льовочкін придумав реформи в Україні до 2011 року

Четвер, 12 квітня 2007, 17:10

В Україні буде реалізована орієнтована на реформи стратегія соціально-економічного розвитку до 2011 року, вважає керівник апарату прем'єр-міністра Сергій Льовочкін.

"Реформістський пакет уряду чітко структурований, а його реалізація буде здійснюватися в три етапи. На першому, котрий повинен стартувати вже навесні цього року, передбачається створити передумови для реалізації перших пріоритетів економічних реформ", – говориться в статті Льовочкіна, опублікованій в газеті "Комсомольська правда в Україні" у четвер.

Глава апарату прем'єра зазначив, що ключовою економічною задачею першого етапу є ліквідація адміністративних бар'єрів, що блокують розвиток ділової активності та реалізацію накопиченого економічного потенціалу.

"Уже сьогодні уряд готовий приступити до оптимізації податкового навантаження в економіці", – повідомив Льовочкін.

Реклама:

За його словами, у розробників реформістського курсу уряду є розуміння того, що цілі економічних реформ не можуть обмежуватися винятково технократичними задачами.

"По-перше, у процесі реформ треба здійснити управлінську революцію та сформувати ефективну модель державного управління", – підкреслив Льовочкін.

У рамках розв'язання цієї задачі необхідно провести реструктуризацію системи управління підконтрольними державі підприємствами.

"По-друге, реформаторські зусилля уряду орієнтуються на досягнення якісних зрушень у сфері конкурентноздатності національної економіки", – зазначив глава апарату прем'єра.

Він пояснив, що мова йде про підвищення в рази продуктивності робочої сили та капіталу, формування ефективного ринку капіталу та сучасної інфраструктури, радикальне зниження енергоємності української економіки, без чого важко розраховувати на її стійке зростання на 7-8% у рік.

"Нарешті, економічна реформа покликана закласти економічні передумови для національної консолідації. Насамперед, необхідно дооформити єдиний економічний простір України", – підкреслив Льовочкін.

За його словами, необхідно усунути існуючі соціально-економічні диспропорції в країні. Однією з важливих задач він назвав також приведення судової системи до вимог ринку та корпоративного сектору економіки.

Керівник апарату прем'єра у своїй статті також звернув увагу на те, що ключовою вадою діючої економічної моделі є недооформленість відносин власності.

"По суті, ми маємо сформувати ефективну, прозору та надійно захищену систему власності. Інакше ми будемо постійно зіштовхуватися з такими явищами, як рейдерство та економічний переділ", – зазначив він.

На його думку, в Україні все ще не завершився процес формування несучого каркасу національної економіки.

"Ведучим національним корпораціям потрібен ще рік-два для того, щоб капіталізувати бізнес і вистояти в конкурентній боротьбі з міжнародними транснаціональними корпораціями", – пояснив він свою думку.

Як вважає Льовочкін, забезпечення економічного суверенітету припускає, що в Україні буде сформована солідарна модель відносин між державою та великим національним капіталом. Як повідомлялося, уряд має намір на засіданні 18 квітня затвердити проект Податкового кодексу.

Крім того, у травні очікується представлення урядової середньострокової програми соціально-економічного розвитку країни на період до 2011 року.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!