Іпотека цього року стане ще недоступнішою

П'ятниця, 30 березня 2007, 18:47

Відтепер банки, які видають позики на житло, орієнтуватимуться тільки на платоспроможність клієнта.

Зародження іпотечного ринку розпочиналось суто як ломбардне кредитування. Головне - застава та її оцінка. Так воно було й досі. Тепер банки в першу чергу оцінюватимуть платоспроможність позичальника.

"Эти ужесточенные требования повлекут легализацию доходов. Если клиент легализовал доходы, он сможет получать кредит, если нет, то вполне понятно, что банк будет закладывать сюда риски либо за счет первого взноса, либо за счет увеличения процентной ставки", - повідомляє Світлана Черкай, директор департаменту роздрібного бізнесу комбанку.

Неможливість у разі потреби реалізувати заставу увірвала терпець банкірам. Законодавча база, яка захищає права кредитора, діє погано. Інституту управління судовими рішеннями немає, Державна виконавча служба не виконує завдань на неї покладених.

Реклама:

"Чтобы пройти полный цикл от возникновения форс-мажора до его покрытия за счет реализованного имущества, при самых благоприятных прогнозах — это от 6 до 9 месяцев", - заявив Олег Ганоцький, директор київської філії комерційного банку.

У несприятливих обставинах цей процес може затягнутися на роки. Нині рівень іпотечних проблемних позик становить 1-2% від усіх наданих. Цифра незначна порівняно з авто- та споживчим кредитуванням, але банки ризикувати не хочуть.

ICTV

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!