"Газпром": Схема поставок газу в Україну діє ефективно

П'ятниця, 2 березня 2007, 11:08

Діюча в цей час схема поставок газу в Україну є логічною і досить ефективною, заявив заступник голови правління ВАТ Газпром Валерій Голубєв.

За словами Голубєва, ця схема враховує багаторічну практику поставок туркменського газу в Україну і цінові умови закупівлі газу в Середній Азії.

Заступник глави Газпрому підкреслив також, що поставки газу в Україну здійснює компанія РосУкрЕнерго, що дозволяє розділити питання поставок газу в Україну і транзит газу через її територію в Європу. За словами Голубєва, завдяки створенню компанії УкрГазЕнерго Газпром одержав доступ до бізнесу із продажу газу кінцевим споживачам в Україні.

У свою чергу офіційний представник ВАТ Газпром Сергій Купріянов відзначив, що Газпром розраховує на подальше зміцнення співробітництва з Україною в газовому бізнесі і обговорює деталі реалізації домовленостей за участю в проектах з видобутку газу на території Росії".

Реклама:

У теж час, за словами українського віце-прем'єр-міністра з питань ПЕК Андрія Клюєва, Україна може перейти до прямих поставок газу із РФ без участі РосУкрЕнерго.

"Уже в березні ц.р. можуть початися відповідні переговори", - сказав він 1 березня журналістам. Відповідаючи на запитання про те, чи може бути усунутий трейдер РосУкрЕнерго, і чи ведуться такі переговори, він, зокрема, заявив: "Ми не вели переговорів з цього питання, але на спільному рівні в рамках комісії Ющенко-Путін або на міжурядовому рівні це питання може обговорюватися".

Напередодні заступник голови правління ВАТ Газпром Валерій Голубєв заявив, що в майбутньому Газпром планує обговорити з Києвом можливість підписання прямих контрактів на поставки газу.

При цьому заступник голови підкреслив, що ціни на російський газ для України повинні вирости до рівня європейських. Голубєв відзначив, що нинішня ціна, що платить Київ є компромісної, а не ринкової і до 2011 р. цифра повинна зрівнятися з європейської.

За його словами, прийдеться переглядати довгострокові контракти, які укладені з Україною. 28 лютого Голубєв заявив, що ціни на газ будуть щорічно збільшуватися на 25%, щоб до 2011 р. досягти рівня світових ринкових котирувань на внутрішньому ринку РФ.

На сьогоднішній день єдиним постачальником імпортного газу на Україну є РосУкрЕнерго (50% акцій у Газпрому, ще 50% - швейцарської компанії Raiffeisen Investment). У рамках домовленостей Росії та України від 4 січня 2006р. компанія поставляє сировину спільному з НАК Нафтогаз України підприємству - ЗАТ УкрГазЕнерго, що, у свою чергу, займається поставками газу для споживачів.

24 жовтня 2006р. РосУкрЕнерго і ЗАТ УкрГазЕнерго підписали доповнення до договору купівлі-продажу природного газу від 2 лютого 2006р. на 2006-2010р. Відповідно до документа, ціна на газ, що поставляє Україні в 2007 р., виросла з 95 доларів до 130 доларів за 1 тис. кубометрів.

Ґазєта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!