Українців обдурюють на вині

Понеділок, 12 березня 2007, 14:22

В Держспоживстандарті України заявляють, що у 61% закладів торгівлі країни порушують норми торгівлі винами.

Про це за результатами вибіркової двотижневої перевірки наприкінці 2006 року щодо встановлення фактів реалізації фальсифікованих вин повідомили у прес-службі Держспоживстандарту.

Як зазначили у прес-службі, загалом було перевірено 670 закладів торгівлі. У 61,2 % з них були встановлені різні порушення, зокрема, відсутність при реалізації вин супровідних документів щодо якості та безпеки; реалізація вин та виноробної продукції з простроченим терміном придатності та наявністю видимого осаду, помутніння, сторонніх включень; відсутність відповідного маркування; відсутність маркування вин іноземного виробництва державною мовою України; зберігання продукції без обов’язкового контролю температури та вологості; невідповідність продукції вимогам нормативного документа.

Найбільш поширеним порушенням при реалізації вина є відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки, позначення реєстраційного номера сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання у супровідних документах на продукцію.

Реклама:

Зафіксовані випадки реалізації вин на місцях без ліцензії на право розливу, інформації про товаровиробників, наявності прибуткових документів та документів, що засвідчують якість та безпеку та ін.

Під час проведення перевірок було відібрано 469 зразків виноробної продукції для проведення лабораторних досліджень, з них 51 (10,9% від кількості відібраних зразків) не відповідав вимогам нормативних документів. Через це було забраковано та знято з реалізації 31,5% продукції від забракованої кількості.

Як свідчать факти, окрема продукція не витримала навіть гарантійних термінів зберігання, бракувалась та знімалась з реалізації виноробна продукція, яка не відповідала вимогам ГСТУ через вичерпаний гарантійний термін зберігання з наявністю помутніння та видимого осаду.

Крім того, виноробна продукція імпортного виробництва знімалась з реалізації через вичерпаний термін придатності. Значна кількість виноробної продукції, особливо імпортного походження, має маркування, яке не відповідає вимогам чинного законодавства.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!