Православний економічний форум: Московська Патріархія йде у великий бізнес

Четвер, 8 лютого 2007, 18:54

У Берліні з ініціативи представників Російської православної церкви в співробітництві зі Східним комітетом німецької економіки був проведений Міжнародний інвестиційний форум.

В офіційних документах заходу значилося, що сьогодні церква вирішує завдання відродження своєї економічної діяльності, пише газета "Время новостей".

При цьому спеціально створений у структурах РПЦ Центр інвестиційних програм, очолюваний Єлєною Шульгіною, яка приїхала в Берлін, розробив цілий ряд "унікальних інвестиційних програм і проектів загальноросійського значення".

Суть завдань, що стоять перед РПЦ, прояснив один зі співробітників центру.

Реклама:

До революції 1917 року православна церква була найбільшим економічним суб'єктом Російської імперії. Їй належало 1 млн. 159 тис. 875 десятин землі, 84 заводи, 277 лікарень і притулків, 436 молочних ферм, 603 скотарні й стайні.

Після 1991 року Росія почала повернення церкві власності, експропрійованої в неї більшовицькою владою.

Щоб цією власністю розпорядитися "на благо сучасної церковної економіки" православними менеджерами і розроблені проекти, які повинні виявитися привабливими для російських і іноземних інвесторів.

"Уявіть собі, наскільки сьогодні вже стало важко - навіть за гроші - знайти в центрі Москви земельну ділянку під будівництво офісів або елітного житла, - сказав співрозмовник газети. - Таких вільних ділянок ні в кого вже немає. А в церкви такі ділянки є. І в цьому шанс для наших перспективних проектів".

Зараз "у розробці" перебуває більше ста об'єктів по всій Москві.

РПЦ МП незабаром займеться будівництвом елітного житла, торговельних комплексів і офісів у Москві (культурно-діловий центр на Пятницькій вулиці, багатофункціональний комплекс на південному-заході, житовий елітний комплекс у Лазорєвому проїзді, а також кілька адрес в історичному центрі).

Щось порівнянне із цим буде також зводитися у Твері в рамках інвестиційного проекту "Тверський гостинний двір "Твер-Сіті", а також у Володимирі, де церковні бізнесмени зібралися реконструювати центр міста.

Крім нерухомості РПЦ, як говорилося в Берліні, береться за підйом сільськогосподарського виробництва. Для цього на основі монастирських господарств передбачається створення агропромислових підприємств, які "мають вертикально інтегровану структуру із замкнутим циклом".

Особливу увагу буде приділено рибогосподарській галузі, як підкреслювалося на інвестиційному форумі, "особливо шанованій християнами". У статті відзначається, що особливий акцент у своїх рибгоспах "духівники" росіян збираються зробити на вирощуванні осетрових і лососевих.

Крім того, на форумі повідомлялося, що РПЦ "не уходить і від сучасних високих технологій": зараз у співробітництві з Курчатовським інститутом готується проект по організації препаратів на основі реакторних і циклотронних радіонуклідів.

На питання, чи не витисне зростаюча ділова активність церкви її основну діяльність у сфері духовного окормління православних росіян, Шульгіна відповіла, що такої небезпеки не існує.

Навпаки, на її думку, розвиток бізнесу дозволить поставити фінансування самої церкви на більш стабільну основу.

"Адже пожертвування не завжди є стабільним джерелом церковних доходів", - помітила Шульгіна.

"Інвестування коштів у московське будівництво, а також у будівництво у великих містах Росії дозволяє одержувати дуже високий річний відсоток прибутку", - сказала Шульгіна, звертаючись до учасників форуму, і назвала при цьому показник прибутковості на рівні 40% річних.

Ділове співтовариство Німеччини поки ще не квапиться займати чергу на участь в інвестиційних проектах російського православ'я. Дуже мало із запрошених німецьких бізнесменів прийшли на цю "презентацію" РПЦ.

Економічна Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!