Київ на межі енергетичного колапсу

Понеділок, 26 лютого 2007, 15:14

Міністерство палива та енергетики просить київську владу прискорити виділення землі під будівництво нових підстанцій та електромереж, щоб уникнути повальних аварій електромереж, як сталося в Москві.

Київ уже на межі енергетичного колапсу і якщо терміново не почати будувати нові підстанції, кияни недоотримуватимуть електроенергію, під загрозою опиниться і розвиток столичного метро.

Міські чиновники у відповідь поки вимагають покращити фінансування уже наявних енергетичних систем.

Столиця повністю використовує свої енергетичні потужності. Щороку споживання електроенергії у Києві зростає на 5%. Ще кілька років тому питання енергетичної кризи так гостро не стояло – закривалися великі підприємства. Вивільнених джерел струму вистачало, аби будувати висотки та офісні центри.

Реклама:

"Якщо у 96-му році максимум енергетичного навантаження системи у місті Києві складав 1193 МВт, то через десять років, тобто в минулому році, це вже було 1836 МВт, або на 54% зростання. Якщо це порівняти в середньому по державі, то зростання споживання в місті Києві втричі більше, ніж по державі в цілому", - розказав генеральний директор "Київенерго" Борис Ященко.

Якщо терміново не почати будівництво підстанцій та електромереж, мегаполіс на нинішніх потужностях протримається максимум два роки. Тоді киян примусово обмежуватимуть в споживанні електроенергії. Під загрозою опиниться і розвиток столичного метро. Київ самотужки з цією проблемою не впорається. На розвиток енергозабезпечення міста, за підрахунками Мінпаливенерго, щороку потрібно принаймні мільярд гривень. А Київ може витрачати лише 50 мільйонів.

"Іншого виходу просто немає. Тобто наші всі резерви закінчились. Одночасно з цим нам потрібно піднімати і забезпечення з зовнішнього кільця, тому що якщо ми це робити не будемо, то ми вже у 2009 році знову ж попадемо в таку ж саму ситуацію", - зазначив перший заступник голови Київської міської держадміністрації Анатолій Голубченко.

Тим часом Мінпаливенерго просить столичну владу прискорити виділення землі під будівництво нових підстанцій та електромереж. Міністерство виділить на цей проект два з половиною мільярда гривень. Водночас міська влада, за словами Юрія Бойка, не повинна покладатися лише на бюджет, а має шукати інвестиції та брати кредити.

"Наше завдання - запобігти завчасно сьогодні тому, що сталося, скажімо, в Москві, коли цілі райони були відключені від енергопостачання. І вже зараз Москва практично не може розвиватись внаслідок того, що не вистачає генеруючих потужностей, не вистачає електричних мереж, взагалі вся інфраструктура відстає від будівництва житла", - наголосви міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

Втім, залучати інвестиції поки що не так просто. Наприклад, якби "Київенерго" замовило будівництво нових підстанцій за рахунок інвесторів, то половину залучених грошей у вигляді податків компанія мала б відрахувати до бюджету. Тож для спорудження енергооб’єктів київська влада має створити Головне управління будівництва, яке і стане основним замовником.

ICTV

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!