Американець пророкує, що барель нафти буде коштувати $150

Четвер, 18 січня 2007, 12:41

Падіння цін на нафту, яка за останні місяці подешевшала до майже 2-літнього мінімуму - це всього лише корекція, а довгостроковою тенденцією залишається зростання вартості сировини.

Такої думки дотримується знаменитий фінансист, творець сировинних індексів і автор ряду книг по товарних ринках Джим Роджерс.

"Я недостатньо розумний, щоб прогнозувати, як низько впаде нафта і скільки вона буде залишатися на цьому рівні, але я точно знаю, що в контексті глобально зростаючого ринку вона поб'є оцінку $100 дол. за барель", - сказав Роджерс в інтерв'ю агентству Блумберг у Токіо.

"Нафта буде коштувати і $150. Не знаю, коли - у 2009 або в 2013 році - але це відбудеться", - впевнений він.

Реклама:

Роджерс вважається "пророком" сировинного ралі, котре почалось у 1999 році.

На його думку, воно ще далеко від свого завершення, і будь-які, навіть досить довгострокові падіння цін варто сприймати як тимчасову корекцію.

"Коли ринок у "бичачій" ("Бик" - талісман фондового ринку, який символізує зростання, так само, як "ведмідь" - падіння – Економічна Правда) фазі, 50%-ві падіння - це нормально. Це часто траплялося в історії "бичачих" ринків", - сказав він.

"Корекція продовжується досить довго, щоб усіх налякати, а потім усе повертається на свої місця. Ми знаходимося в довгостроковому "бичачому" ринку, це протриває ще одне або два десятиліття", - думає Роджерс.

Основними драйверами нафтових цін фінансист вважає економічне зростання у Китаї та інших країнах Азії, а також те, що протягом останніх 30 років не було відкрито жодного нового масштабного родовища.

Сировинний індекс Rogers International Commodity Index, створений Роджерсом, за минулих 5 років подвоївся, однак за останні 6 місяців знизився на 13% через падіння ціни нафти. Більш глибокої корекції індекс уник завдяки росту цін на нікель та зернові.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!